Με εκπροσώπους των κατεχομένων κοινοτήτων της Καρπασίας συναντήθηκε στο Λονδίνο ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος

Print

 Ανακαίνιση της Μονής Αποστόλου Ανδρέα

O Επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος συναντά εκπροσώπους από χωριά της Καρπασίας σε μια προσπάθεια ευαισθοποίησης των αποδήμων

Bishop1

Ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος κατά τη σύντομη επίσκεψή του στο Λονδίνο κάλεσε όλες τις επιτροπές και τα μέλη των πολυάριθμων οργανώσεων και συλλόγων της Καρπασίας σε μια συνάντηση την Τρίτη 18 Μαρτίου στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας στο North Finchley. Πάνω από 80 εκπρόσωποι από τα παρακάτω χωριά συμμετείχαν στη συνάντηση: Άγιος Ανδρόνικος, Άγιος Θεόδωρος, Δαυλός, Επτακώμη, Κώμα του Γιαλού, Κώμη Κεπήρ, Λεονάρισσο - Βασίλη, Πατρίκι, Ριζοκάρπασο, Γιαλούσα. Επίσης παρόντες ήταν και τα μέλη της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας και των Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων.

Bishop2

Ο Επίσκοπος έκανε μια εκτενή ενημέρωση για την ανακαίνιση της Μονής Αποστόλου Ανδρέα, την οικονομική κρίση και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο. Την ενημέρωση ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, οπότε ο Επίσκοπος είχε την ευκαιρία να επεκταθεί σε ειδικά θέματα σχετικά με την αποκατάσταση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, που είναι σε κίνδυνο μιας ολοκληρωτικής καταστροφής, εκτός αν πραγματοποιηθεί το ταχύτερο επιδιόρθωση και αποκατάσταση της. Η Μονή Αποστόλου Ανδρέα, μέρος της οποίας χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, έχει τεράστια θρησκευτική και πολιτιστική σημασία για το σύνολο της Κύπρου. Ελήφθησαν διεθνείς προσφορές για την αναστήλωση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα. €2.5 εκατομμύρια ευρώ έχουν υποσχεθεί από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου και την Επισκοπή Καρπασίας για την πρώτη φάση της αποκατάστασης του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, οι δε επόμενες φάσεις θα φέρει συνολικά το κόστος ανακαίνισης σε €6 εκατ.

Το 7% των δαπανών θα δοθεί στα Ηνωμένα Έθνη για να έχουν την εποπτεία του έργου αποκατάστασης του Μοναστηριού του Αποστόλου Αντρέα.

Bishop3

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ότι όταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο στις 12 - 19 Μαΐου θα πρέπει να συναντηθεί με τις Οργανώσεις και τους Συνδέσμους των χωριών της Καρπασίας, που αισθάνονται μια ιδιαίτερη σύνδεση με το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, αλλά και που χρειάζονται ένα εξέχοντα εκπρόσωπο στην Κύπρο για τα συμφέροντα του λαού από τη χερσόνησο της Καρπασίας. Επίσης, συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη, ότι οι οργανώσεις/σύλλογοι της Καρπασίας, μαζί με άλλες οργανώσεις και ιδιώτες από την υπόλοιπη Κύπρο, θα πρέπει να βοηθήσουν να αντλήσουν κεφάλαια στο Ηνωμένο Βασίλειο και να συμβάλουν στην αποκατάσταση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στην παλιά του αίγλη.

Bishop4

Η βραδιά έκλεισε με αναψυκτικά, που περιλαμβάνουν μια επιλογή από νόστιμα παραδοσιακά κυπριακά γλυκά που ετοίμασαν οι οργανώσεις των χωριών Άγιος Ανδρόνικος, Επτακώμη, Leonarisso - Βασίλη, Πατρίκι, Ριζοκάρπασο και Γιαλούσα.

Bishop5

AΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ “ΝΕΑ” 23η ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Friday the 18th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©