Είναι η Γιόγκα σωματική άσκηση (γυμναστική;) Μέρος 1ο.


Είναι η γιόγκα ως μυϊκή άσκηση κατάλληλη για τη βελτίωση της υγείας;

Ταγαράκης Χρήστος

Ερευνητής Αθλητιατρικής


Ταγαράκης Χρήστος. Ερευνητής Αθλητιατρικής (ειδικότητα: αθλητιατρική - καρδιολογία), Γερμανικό Πανεπιστήμιο Αθλητισμού Κολωνίας, Γερμανία, Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α., Α.Π.Θ. (Tagarakis Christos, Deutsche Sporthochschule Köln (DSHS Köln), Deutschland - German Sport University of Cologne, Germany.) *

*Ο συγγραφέας, έχει ασχοληθεί, ως αθλούμενος, από την ηλικία των 14 έως των 21 ετών με τον στίβο και το ποδόσφαιρο. Έχει δε συμμετάσχει τόσο σε σεμινάρια μεθόδων χαλαρώσεως, όσο και σε συναντήσεις γιόγκα. Για τον λόγο αυτό, παράλληλα με την μακροχρόνια ερευνητική του δραστηριότητα, έχει και εμπειρική γνώση του θέματος.


Γιόγκα και γυμναστική. Εισαγωγή.

       Εδώ και αρκετές δεκαετίες, ορισμένοι κύκλοι προβάλλουν στο δυτικό κόσμο τη γιόγκα ως ιδανική μορφή σωματικής άσκησης. Επίσης γίνονται μαθήματα - σεμινάρια γυμναστικών ασκήσεων· διδάσκονται στάσεις και κινήσεις του σώματος, όπως αυτές εφαρμόζονται στον ινδουισμό και στον βουδισμό (γιόγκα).
       Στο παρόν κείμενο γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί το θέμα με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Σκοπός της μικρής αυτής εργασίας είναι να μπορέσει να αντιληφθεί ο καθένας, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών, πολιτικών ή άλλων προτιμήσεών του, τις διάφορες πλευρές του ζητήματος.

Περισσότερα:

Συμπληρωματική & Εναλλακτική Ιατρική. Εκεί που η Ιατρική συναντά την Θρησκεία

DONALD P. O’ MATHUNA, PH.D.
 
ΣΕΙ

Η συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική (ΣEI) περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, «θεραπειών» και παγκοσμίων ιδεών. Γι’ αυτό τον λόγο, η ΣEI ορίζεται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην κατανόηση του τομέα αυτού. Παρ’ όλο που δεν μπορεί να δοθεί ακριβής ορισμός για την ΣΕΙ, προτείνονται κοινώς τέσσερα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτά είναι:

Περισσότερα:

Προειδοποίηση: Ο Διαλογισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος για την Υγεία σου

Η Karen Long (ψευδώνυμο), από νεαρή ηλικία είχε στραφεί προς το διαλογισμό, προκειμένου να αισθάνεται συνδεδεμένη. «Ήθελα να νοιώθω αυτή τη μοναδικότητα με το σύμπαν» είπε χαρακτηριστικά. Σ’ ένα ανώνυμο ναό του Σαν Φρανσίσκο, συναντιόταν με ομάδα γυναικών και όλες μαζί προέβαιναν σε χαλαρωτικές τεχνικές, παρμένες από βιβλία και συζητήσεις. Τα τελευταία δέκα χρόνια διαλογιζόταν μια με δυο ώρες την ημέρα. «Αργότερα άρχισα να άκουω φωνές» ανέφερε. «Άκουγα καθαρά μηνύματα. Οι άλλοι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν ένδειξη φώτισης. Μερικοί άνθρωποι στο ναό, μου είπαν, ότι, επικοινωνούσε μ’ ένα πνευματικό οδηγό. «Κατά τη διάρκεια των ωρών που δεν κοιμόμουνα, ένοιωθα μερικές φορές ένα κενό». Η Long δεν πίστευε, ότι, οι ακουστικές παραισθήσεις ήταν σημάδι από το Θεό και έτσι παράτησε το διαλογισμό. Οι φωνές τότε σταμάτησαν.

Περισσότερα:

Ανασκόπηση της δραστηριότητας των Λατρειών σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης οι οποίες συνδέονται με την Υγεία

Η Nadezhda Antonenko ζει σ’ ένα προάστιο της Μόσχας. Συνήθιζε να εργάζεται ως Διευθύντρια των Νεαρών Πρωτοπόρων (μια Σοβιετική κομμουνιστική εκδοχή αγοριών/κοριτσιών Προσκόπων) σε Καλοκαιρινές Κατασκηνώσεις. Ταυτόχρονα ενδιαφερόταν πολύ για παραψυχολογικές θεραπευτικές μεθόδους και για την ‘παραδοσιακή’ ιατρική της μαγείας. Όμως η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και μαζί με αυτήν, ο οργανισμός των Νεαρών Πρωτοπόρων. Μετά από αυτό γεγονός, το 1992, η Antonenko είδε σε όραμα κάποιο μυστήριο ηλικιωμένο ντυμένο στ’ άσπρα, ο οποίος της έδωσε τη ράβδο του και της είπε, ότι, πρέπει να γίνει Χριστιανή και να θεραπεύει ανθρώπους. Με αυτήν την αόρατη ράβδο, η Antonenko γέμισε με ενέργεια, με τη βοήθεια της οποίας άρχισε να βλέπει μέσα από αδιαφανή υλικά αντικείμενα. Η χριστιανοσύνη της περιορίστηκε στο να τοποθετεί πολλά εικονίσματα στο δωμάτιο της και να απαγγέλλει προσευχές απ’ έξω. Αρχικά, δεχόταν επισκέπτες με τους οποίους απάγγελλε προσευχές. Το 1994 άρχισε ν’ άκουει μελωδικές φωνές οι οποίες της έλεγαν, ότι, πήρε το δώρο να θεραπεύει ογκολογικές ασθένειες. Αυτό ήταν η αρχή μιας συστηματικής «εργασίας».

Περισσότερα:

Wednesday the 24th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©