Δάκρυα χαράς, θρησκευτική κατάνυξη και δέος στον Απόστολο Ανδρέα

Print
Κατηγορία: Επίσκοπος Καρπασίας
Published Date

ApAndrΔάκρυα συγκίνησης και δέος συνόδευσαν το προσκύνημα χιλιάδων πιστών, από όλη την Κύπρο, στο σκλαβωμένο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ξανά, μετά από τρία χρόνια, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος. Παρών, για πρώτη φορά και εκπρόσωπος του Μέγα Μουφτή των Τουρκοκυπρίων και κοινή ευχή για θρησκευτική ελευθερία στην Κύπρο. Ανάμεσα στους πιστούς και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδη.

Της Έλλης Κοτζαμάνη 

Στη χερσόνησο της Καρπασίας, στη στροφή μετά την εικόνα της παραλίας με τη βαθιά άμμο, που σου κόβει την ανάσα, προβάλλει το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, κτισμένο πάνω στο ακρωτήρι που φέρει το όνομα του Πρωτόκλητου των Αποστόλων. 
Ο ήχος της καμπάνας βάλσαμο στην ψυχή των χιλιάδων προσκυνητών, που διένυσαν χιλιόμετρα για να εκπληρώσουν ένα τάμα ζωής, φορτωμένοι με λαμπάδες και με την καρδιά ξέχειλη από προσευχές. 
Στο ετοιμόρροπο μοναστήρι, όπου η πίστη κρατά ζωντανή την ανάμνηση και μαζί την ελπίδα, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος τέλεσε, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, τη Θεία Λειτουργία για τη γιορτή του Αποστόλου Ανδρέα, συνεπικουρούμενος από τον Παπαζαχαρία, που στέκει ακοίμητος φρουρός του μοναστηριού και της πίστης. 

ApAnd1 

Ανάμεσα στο πλήθος των προσκυνητών, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδη, αλλά και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου. 
Πορευόμενος προς τη Μικρά Ασία, ο Απόστολος Ανδρέας στάθμευσε στο ανατολικότερο ακρωτήρι της Κύπρου και άφησε ως παρακαταθήκη το Ευαγγέλιο Του Χριστού. Το βαθύτερο νόημα της εορτής του Πρωτόκλητου των Αποστόλων, θέλησε να μοιραστεί με το ποίμνιό του ο Επίσκοπος Καρπασίας. 
Και ήταν αυτή ακριβώς την ώρα, που το λόγο του διέκοψε η είσοδος του Μουφτή Σακίρ, δεύτερου τη τάξει στη θρησκευτική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. 
Ο Μουφτής Σακίρ συμμετείχε στη λιτανεία της θαυματουργής εικόνας του Αποστόλου Ανδρέα, συνοδεύοντας τον Επίσκοπο Καρπασίας και κοινό ήταν το μήνυμα που απηύθυναν αμέσως μετά προς τους πιστούς. 

ApAnd2

 Σε σύντομη συνάντηση που είχαν στη συνέχεια, στο Αρχονταρίκι του Παπαζαχαρία, απηύθυναν την ίδια ευχή, με τον Μουφτή Σακίρ να δηλώνει πως για μια συνολική πολιτική λύση στο νησί η θρησκεία μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο. 

 «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση»
Σε ομιλία του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έστειλε το μήνυμα πως δεν έχουμε δικαίωμα να λησμονήσουμε ούτε μια σπιθαμή γης της μαρτυρικής μας πατρίδας. Εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για την πρόσφατη συμφωνία για την επιδιόρθωση της ιστορικής Μονής, ενώ χαιρέτισε, παράλληλα, την παρουσία του Μουφτή των Τ/κ. Η παρουσία του εδώ, είπε, «στέλνει το μήνυμα πως Ε/κ και Τ/κ δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Μόνο μέσα από τον απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα και την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της κάθε κοινότητας, θα στεριώσει η ειρήνη στον τόπο μας», τόνισε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε επιπρόσθετα στους εγκλωβισμένους και τους μαθητές των κατεχόμενων σχολείων, σημειώνοντας ότι τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν έχουν πολλαπλασιαστεί με την οικονομική κρίση. «Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς, που με την καρτερικότητα και την υπομονή τους διατηρούν ζωντανό το ελληνικό στοιχείο μέχρι την ευλογημένη ημέρα της επιστροφής», πρόσθεσε, δίδοντας την υπόσχεση για συνέχιση των προσπαθειών για επανένωση της Κύπρου.
Καθ’ όλη τη διάρκειας της μέρας, πιστοί συνέρρεαν από κάθε γωνιά της Κύπρου στο κατεχόμενο μοναστήρι. 
Προσκυνούσαν, άναβαν λαμπάδες και πρόσφεραν στον Άγιο τα τάματα και τις προσευχές τους, δρόσιζαν τα χέρια τους στο αγίασμα που αναβλύζει από το βράχο δίπλα στη θάλασσα. 
Η διάσωση του μοναστηριού ήταν η κοινή κατάληξη στις προσευχές όλων, καθώς η θέα της καταστροφής σε κάθε τοίχο και κάθε σιδερόφρακτο παράθυρο, μέσα και έξω από την εκκλησία, προκαλεί δέος και ανατριχίλα. 

http://www.ant1iwo.com/kypros/2013/11/30/dakrya-xaras-urhskeytikh-katanyjh-kai-de/

http://www.sigmalive.com/news/local/79712

 

Thursday the 17th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©