Έπεσαν οι υπογραφές Εκκλησίας-UNDP για αναστήλωση του Απ. Ανδρέα

Print
Κατηγορία: Επίσκοπος Καρπασίας
Published Date

ap.Andr

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου
________________________________________

Ύστερα από χρόνια προσπαθειών και αντιπαραθέσεων για την αναστήλωση της ιστορικής μονής του Αποστόλου Ανδρέα έπεσαν επιτέλους σήμερα οι υπογραφές μεταξύ της Εκκλησίας και του UNDP (Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΗΕ) και οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν σύντομα.

Θα ακολουθήσει η διαδικασία προκήρυξης προσφορών και το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις. Το κόστος της πρώτης φάσης για την οποία υπογράφηκε σήμερα η συμφωνία ανέρχεται στα 2,5 εκ ευρώ.
Για εκτέλεση του έργου, το οποίο γίνεται με βάση το σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών, συνεισφέρουν η Ε.Ε, η Αμερικανική Κυβέρνηση, το UNDP και η Εκκλησία της Κύπρου ενώ εισφορές θα ζητηθούν και από τους πιστούς.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, εντός της ημέρας αναμένεται να υπογραφεί ανάλογη συμφωνία στα κατεχόμενα και με το ΕΒΚΑΦ.
Για ιστορική μέρα έκαναν λόγο ο Εκπρόσωπος της τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου όσο και ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος.
Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι είναι μια ιστορική μέρα για την σωτηρία του Αποστόλου Ανδρέα και για την συντήρηση της Μονής ως μνημείου και ως συμβόλου μέσα στην ιστορία την παράδοση του τόπου μας. Πρόσθεσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας συμβολίζει και την συνεργασία και την συμπόρευση δυνάμεων που θέλουν να εργαστούν πάνω στο θέμα της συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη τη Κύπρο.
«Η τεχνική επιτροπή εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια προς αυτή τη κατεύθυνση και αισθάνεται ότι αυτή τη στιγμή δικαιώνεται ο ρόλος και η εργασία της και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια και για άλλα έργα για τα οποία στο μεταξύ έχουν ζητηθεί προσφορές», ανέφερε.
Ο Επίσκοπος Καρπασίας ανέφερε ότι η υπογραφή σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών, εκφράζοντας την ελπίδα όλοι μαζί να εργαστούμε για την υλοποίηση αυτού του έργου, ώστε σύντομα να δούμε το μοναστήρι μας αναστηλωμένο και να το επισκέπτονται οι Χριστιανοί και όσοι άλλοι θέλουν για να πάρουν την ευλογία και χάρη του Αγίου.
Ανέφερε ότι με την υπογραφή αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ε/κ και Τ/κ και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να μπορούμε να συνεργαστούμε για την διάσωση και των ναών μας και της πολιτιστικής μας κληρονομίας, χωρίς τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Επίσκοπος Χριστοφόρος κάλεσε όλους τους Ε/κ Ορθόδοξους Χριστιανούς «να συμβάλουν από το υστέρημα ή το περίσσευμα τους για να αναστηλωθεί ο Απόστολος Ανδρέας γιατί το κόστος μόνο της πρώτης φάσης για την οποία υπογράψαμε σήμερα, ανέρχεται στα 2,5 εκ ευρώ».
Η πρώτη φάση προνοεί για την επιδιόρθωση του κυρίως ναού και παρεκκλησιού. Συνολικά όπως εξήγησε ο Επίσκοπος, η όλη εργασία προνοεί για τρεις φάσεις. Θα προκηρυχθούν προσφορές μέσω της UNDP αρχικά για την πρώτη φάση και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η δεύτερη και τρίτη φάση. Η δεύτερη φάση προβλέπει για τον ιστορικό πυρήνα και η τρίτη για τον περιβάλλοντα χώρο.
Ερωτηθείς για το συνολικό κόστος, απάντησε ότι υπάρχει κάποιου είδους κοστολόγηση, ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και δεν είναι ορθό να ανακοινώνεται τα ποσά.
Σε ερώτηση αν θα υπογραφεί η ίδια συμφωνία μεταξύ UNDP και τ/κ πλευράς, ο Καρπασίας Χριστοφόρος περιορίστηκε να πει ότι τα ΗΕ υπέγραψαν σήμερα πρωτόκολλο συμφωνίας με την Εκκλησία της Κύπρου για να αρχίσουν οι εργασίες του Αποστόλου Ανδρέα και αυτό είναι το πιο σημαντικό και το πιο ουσιώδες.
«Εμείς χαιρόμαστε και είμαστε ενθουσιασμένοι που υπογράψαμε αυτό το πρωτόκολλο σήμερα μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών και αγωνίας και ότι θα βγούμε σε διεθνείς προσφορές για να αναστηλωθεί ο Απόστολος Ανδρέας», ανέφερε.
Είπε ότι οι εργασίες γίνονται με βάση τα σχέδια του Πανεπιστημίου Πατρών, «αυτός είναι όρος απαράβατος, σε αυτό συμφωνούν και οι Τ/κ, οπότε δεν συζητάμε για άλλα σχέδια».
Την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της εκπροσώπου του UNDP, θα υπογραφούν και οι τελικοί όροι της συμφωνίας και αμέσως θα προκηρυχθούν οι προσφορές.
Ο Επίσκοπος Καρπασίας δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα αρχίσουν οι εργασίες, εξηγώντας ότι υπάρχει μια δεδομένη διαδικασία στα ΗΕ η οποία θα ακολουθηθεί και αυτά χρονοδιαγράμματα τα οποία τίθενται, αυτά και θα ισχύσουν, όπως έχουν ισχύσει και για κάποια άλλα έργα τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί ήδη στα κατεχόμενα.
«Δεν μπορώ να πω ακριβή ημερομηνία τώρα, αν θα είναι δυο, τρεις, τέσσερις μήνες ,αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς γιατί θα γίνουν οι προσφορές κι η αξιολόγηση και με βάση αυτό προχωράμε, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι μέλος της διαχειριστικής επιτροπής της Μονής θα συμμετέχει στις διαδικασίες αξιολόγησης και εκτέλεσης των έργων γιατί έχουμε την ευθύνη να γίνει σωστά η αναστήλωση», εξήγησε.
 

Thursday the 26th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©