Πλύση εγκεφάλου, κακοποίηση, σκλαβιά, απομόνωση, αποδυνάμωση και οικονομική εκμετάλλευση σε ομάδα … «ενδυνάμωσης γυναικών»

Print
Κατηγορία: Σέκτες-Λατρείες
Published Date

Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελένη Ζήνωνος

Ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, η ηθοποιός Άλισον Μακ, γνωστή κυρίως από το ρόλο της ως παιδική φίλη του «Σούπερμαν», παραδέχτηκε με δάκρυα, την ενοχή της σε κατηγορίες για εκβιασμό και συνωμοσία, σε σχέση με τη συμμετοχή της στη φερόμενη ως σέκτα του σεξ, οργάνωση NXIVM (προφέρεται «Νέξιουμ»).

Στην πολύκροτη υπόθεση της NXIVM, ο αρχηγός της οργάνωσης και πέντε γυναίκες οπαδοί κατηγορούνται για συνωμοσία και συμμετοχή τους στη λειτουργία ομάδας «αυτοβελτίωσης γυναικών» η οποία στην πραγματικότητα αποτελούσε κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Η Μακ κατηγορείται ότι έλεγε στις γυναίκες ότι η ΝXIVM – στα ενδότερα της οποίας υπήρχε μια «μυστική κοινότητα» με την ονομασία «Αφέντης των υπάκουων σκλάβων γυναικών» - ήταν ομάδα προσωπικής ανάπτυξης και ότι επρόκειτο να ενταχθούν σε πρόγραμμα καθοδήγησης γυναικών.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους ανακριτές, η Μακ έλεγε στις «σκλάβες» της να έχουν σεξουαλικές επαφές με τον ιδρυτή της οργάνωσης, Κέιθ Ράνιερ, αποκομίζοντας η ίδια χρηματικά οφέλη. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, πολλές γυναίκες φέρονται να έχουν σημαδευτεί στο σώμα με καυτό σίδερο, με λογότυπο που αποτελείται από τα αρχικά του ονόματος του Ράνιερ.

Το 1998 ο Κιθ Ράνιερ ίδρυσε τον οργανισμό Executive Success Program (ESP) που οργάνωνε διάφορα σεμινάρια με στόχο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες «να εκπληρώσουν το δυναμικό τους». Πέντε χρόνια αργότερα ίδρυσε μια δεύτερη εταιρεία, τη Nxivm. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι συμμετέχοντες πλήρωναν μέχρι και 5.000 ευρώ για να παρακολουθήσουν πενθήμερα «εκπαιδευτικά» σεμινάρια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, στο τέλος βρίσκονταν χρεωμένοι και αναγκάζονταν να δουλέψουν για τη Nxivm προκειμένου να εξοφλήσουν τον Ράνιερ.

Η οργάνωση είχε την έδρα της στο Όλμπανι της Νέας Υόρκης, αλλά είχε ανοίξει κέντρα και σε πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ, στον Καναδά, το Μεξικό και άλλες χώρες της κεντρικής Αμερικής, λειτουργώντας ως «πυραμίδα». Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονταν να φέρουν άλλους στα σεμινάρια με στόχο την άνοδό τους στην ιεραρχία.

Ενώ δεκάδες χιλιάδες άτομα πέρασαν από τα πανάκριβα σεμινάρια και έφυγαν για να συνεχίσουν τη ζωή τους, στα ενδότερα της οργάνωσης ο Ράνιερ ίδρυσε το 2015 άλλη μια παράλληλη οργάνωση-πυραμίδα, την DOS, που περιλάμβανε «σκλάβες» και «αφέντες». Όλα τα μέλη ήταν γυναίκες και στην κορυφή της πυραμίδας βρισκόταν ο ίδιος ο Κιθ Ράνιερ.

Αυτή η "μυστική κοινότητα", γνωστή ως "Dominus Obsequious Sororium" (DOS), που σημαίνει "Δάσκαλος/Αφέντης πάνω από τις σκλάβες", προωθήθηκε ως ομάδα ενδυνάμωσης γυναικών.

Προτού γίνουν δεκτές ως «σκλάβες», οι γυναίκες έπρεπε να δώσουν «εγγυήσεις» στην οργάνωση: διάφορα επιβαρυντικά για αυτές στοιχεία, φωτογραφίες, επιστολές ή έγγραφα, που η οργάνωση διατηρούσε το δικαίωμα να δώσει στη δημοσιότητα αν εκείνες εγκατέλειπαν την DOS για οποιοδήποτε λόγο. Μια από τις «αποστολές» των νεαρών γυναικών ήταν να έχουν σεξουαλικές επαφές με τον 58 ετών Ράνιερ. Τα νέα μέλη σημαδεύονταν με τα αρχικά του γκουρού – αφέντη Ράνιερ ενώ οι άλλες γυναίκες τις κρατούσαν ακίνητες και βιντεοσκοπούσαν τη σκηνή.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, η Άλισον Μακ βρισκόταν στην κορυφή της «πυραμίδας» και ήταν ιεραρχικά δεύτερη τη τάξει μετά τον Ράνιερ.

Και άλλες ομολογίες

Οι εισαγγελείς έχουν ήδη εξασφαλίσει παραδοχή, στις εναντίον τους καταγγελίες, από τη Πρόεδρο της NXIVM Νάνσυ Σάλσμαν και την κόρη της Λώρεν Σάλσμαν.

«Πραγματικά πίστευα ότι βοηθούσα στην ενδυνάμωση των ανθρώπων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους», ανέφερε η Νάνσυ Σάλσμαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

«Εντούτοις, εγώ και άλλοι εμπλακήκαμε σε εγκληματικές συμπεριφορές τις οποίες ανεξέταστα υιοθέτησα και θεωρούσα ως ορθολογικές, καθώς προωθούσα τις βασικές αρχές, βάσει των οποίων ιδρύθηκε η NXIVM.

Η Λώρεν Σάλσμαν ομολόγησε μεταξύ άλλων ότι ως μέλος της DOS συνήργησε στην κράτηση και εγκλεισμό γυναίκας από το Μεξικό για 2 χρόνια, απειλώντας ότι «θα την απελάσει στο Μεξικό αν δεν υποκύψει στις απαιτήσεις τους».

Στέρηση

Ένας από τους ισχυρισμούς της κατηγορούσας αρχής είναι, ότι, ο Ράνιερ και οι οπαδοί του ενθάρρυναν τις γυναίκες να λιμοκτονούν με δίαιτες κάτω των 1.000 θερμίδων, γεγονός που πιθανόν να τις καθιστούσε ευάλωτες στη δόλια χειραγώγησή τους.

Πακτωλός χρημάτων

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και η Κλερ Μπρόνφμαν, κληρονόμος της βιομηχανίας αλκοολούχων ποτών Seagram, που φέρεται να έχει μέχρι τώρα διοχετεύσει στην NXIVM πέραν των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαχωρίζουν τη θέση τους

Το εμφανώς αυξανόμενο κύμα ομολογιών έρχεται ύστερα από τις νέες κατηγορίες εναντίον του Ράνιερ, για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών και παραγωγή παιδικής πορνογραφίας.

«Λυπάμαι πολύ για τα θύματα αυτής της υπόθεσης», δήλωσε η Άλισον Μακ, η οποία στο παρελθόν είχε αναφέρει σε δικαστή ότι εντάχθηκε αρχικά στην οργάνωση NXIVM «για να βρει σκοπό στη ζωή της…».

«Ζητώ συγνώμη απ’ όσους έβλαψα μέσα από την εσφαλμένη προσήλωσή μου στις διδασκαλίες του Κιθ Ράνιερ».

Ο Ράνιερ παραμένει υπό κράτηση χωρίς εγγύηση.

Η δίκη έχει οριστεί για τις 29 Απριλίου 2019.

https://www.justice.gov/usao-edny/pr/founder-nxivm-purported-self-help-organization-and-five-others-charged-superseding

Saturday the 24th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©