Συνάντηση για τις αιρέσεις και το Ουκρανικό στη Βουλγαρία

Romfea.gr


Συνάντηση για θέματα αιρέσεων και συζήτηση για το Ουκρανικό εκκλησιαστικό πρόβλημα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιουλίου στη Σόφια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου, ενώ συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Σόφιας Πολύκαρπος, ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος (Εκκλησία Κύπρου), καθώς και Καθηγητές και Θεολόγοι.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄, καθώς και τις ευχαριστίες για την συνεργασία που υπάρχει σε θέματα αιρέσεων.

Επίσης ο Επίσκοπος Χριστοφόρος ανέφερε ότι εδώ και 10 χρόνια διεξάγονται διορθόδοξες συναντήσεις και έχει γίνει συλλογή 2000 σελίδων σχετικά με την αντιμετώπιση των αιρέσεων, οι οποίες σύντομα θα εκδοθούν.

Για την συνάντηση και τις συνομιλίες δεν υπήρξε περαιτέρω ενημέρωση, αφού διεξήχθει κεκλεισμένων των θυρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΗΣ 18ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Ἐπισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου

              Ὡς γνωστόν τήν 18ην Ἀπριλίου πραγματοποιήθηκε στήν Κύπρο, ἴσως μία ἀπό τίς πιό σημαντικές καί ἐλπιδοφόρες Συνάξεις Προκαθημένων τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν. Ἡ Σύναξη αὐτή ἦταν πρωτοβουλία τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ Χρυσοστόμου Β´, ἡ ὁποία πήγαζε ἀπό τήν ἀγωνία του γιά τήν ἑνότητα τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας. Ἐνθυμοῦμαι σέ μία ἀπό τίς Συνόδους τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, ἐκφράζοντας τήν ἀγωνία του αὐτή εἶπε χαρακτηριστικά: «Ἐάν δύο Προκαθήμενοι παρεξηγηθοῦν μεταξύ τους καί βρίσκονται σέ διάσταση, μέ τόν φυσικό τους θάνατο παύει ἡ διαφορά, διαμάχη ἤ παρεξήγηση μεταξύ τους. Ἐάν ὅμως ἡ διαφορά καί διαμάχη διασπάσει τήν ἑνότητα τῆς Ἐκκλησίας, τότε αὐτή θά ὑφίσταται καί θά  τήν ταλαιπωρεῖ ἴσως καί γιά αἰῶνες. Γι᾽ αὐτό καί πρέπει νά ἐργασθοῦμε σκληρά γιά νά διαφυλάξουμε αὐτή τήν ἑνότητα».

Περισσότερα:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΣΥΝΟΔΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ

Μακαριώτατε,

Πανιερώτατοι,

Θεοφιλέστατοι  Ἅγιοι Ἀδελφοί,

Κατά τήν ταπεινή μου ἄποψη τό «Ἐκκλησιαστικό Οὐκρανικό Ζήτημα», πέραν τῶν ἱστορικοκανικῶν ζητημάτων ἔχει ἀναδείξει καί ἕνα ἄλλο πιό βαθύ καί οὐσιαστικό ζήτημα, τό ὁποῖο ἅπτεται αὐτῆς ταύτης τῆς φύσεως καί ὑπάρξεως τῆς Ἐκκλησίας.

Ἀναφέρομαι στήν ἐκκλησιολογική ἐκτροπή, πού ἀναπτύσσεται μέ ἕνα ἐπικίνδυνο τρόπο, ὁ ὁποῖος κινεῖται στά ὅρια μίας ἐκκλησιολογικῆς αἵρεσης.

Περισσότερα:

Επιστημονική Ημερίδα Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου με θέμα «Ταυτότητα Φύλου»

Τοποθεσία

Κέντρο Μελετών Ι.Μονής Κύκκου, Αρχάγγελος

Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017

Ώρα 10:00 π.μ. – 13:00 μ.μ.

Θα συντονίζει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος

Μεγάλη ανταπόκριση της ομογένειας σε έρανο για ναό στη Γιαλούσα

Περισσότερα από 75.000 δολάρια συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, από την Ομοσπονδία Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών, για την αποκατάσταση των ζημιών και την συντήρηση των σπάνιων αγιογραφιών του ιερού ναού Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κατεχόμενη Γιαλούσα της Καρπασίας.

Περισσότερα:

ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ κ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα και εκκλησιαστική ιεροπρέπεια τελέστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 8 Μαΐου 2017, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του μεγαλομάρτυρος Αγίου Χριστοφόρου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στη Λευκωσία.

Περισσότερα:

Εγκαίνια του αναστηλωμένου ναού Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία

(Φωτογραφίες από τα εγκαίνια του ναού) 

«Η μεγαλοπρέπεια μέσα στην απλότητα της». Με την φράση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί η ακολουθία των εγκαινίων και η πρώτη θεία λειτουργία, το περασμένο Σάββατο (19 Νοεμβρίου 2016), από τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, στον αναστηλωμένο και ανακαινισμένο, εκ βάθρων, ναό της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία. 

Όλα έγιναν χωρίς «τυμπανοκρουσίες» με τη συμμετοχή εγκλωβισμένων, ορισμένων πιστών από τις ελεύθερες περιοχές και προς το τέλος κάποιων ξένων περιηγητών. Αυτή η «μικρή» αριθμητικά συμμετοχή και οι μελωδίες των εξαίρετων ψαλτών, συνέβαλαν στο να παρακολουθήσουν όλοι τα γενόμενα με πραγματική κατάνυξη, δηλαδή με συναίσθημα βαθιάς ευλάβειας και ψυχικής ανάτασης. Από επώνυμους παραβρέθηκε μόνο ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Περισσότερα:

Η ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Ἐπισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου

      Πρό καί μετά τή σύγκλιση τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου ἐκφράσθηκαν πολλές καί διάφορες ἐνστάσεις καί ἀντιρρήσεις σχετικά μὲ τὸ κατά πόσον τὸ κείμενο "Σχέσεις τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρὸς τόν λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον" ἀνταποκρίνεται στὴν ἐκκλησιολογία τῆς Ὀρθόδοξου Ἐκκλησίας.

διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο 

Εις έτη πολλά Θεοφιλέστατε!

Χρόνια πολλά και ευλογημένα στον πατέρα και ποιμενάρχη μας, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο!!

Τα ονομαστήριά του γιόρτασε χθες 9 Μαίου, μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Χριστοφόρου, ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος.

Περισσότερα:

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ἤ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Ἐπισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου

Στήν προσπάθεια συζήτησης, πού πραγματοποιεῖται σχετικά μέ τά κείμενα τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, θά ἤθελα νά παραθέσω, τό  σύντομο αὐτό ἐκκλησιολογικό κείμενο, τό ὁποῖο ἐπιχειρεῖ νά δώσει ἀπάντηση στήν ἀναγκαιότητα σαφοῦς διαχωρισμοῦ καί διάκρισης, στά ὅρια τῆς Οἰκουμενικῆς Κίνησης, τῆς χρήσης τῶν ὅρων «Ἐκκλησία» ἤ «Ἐκκλησίες»

διαβάστε εδώ:

Θεοφάνια στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα


Στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων, και ακολούθως τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων στη θάλασσα του Αγίου Θύρσου.
 

Περισσότερα:

Γ' Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015, η Γ΄ Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, για το τρέχον Ιεραποστολικό έτος.

Στο πλαίσιο του γενικού θέματος περί των αιρέσεων και της παραθρησκείας, πάνω στο οποίο ενημερώνονται οι Κληρικοί μας, ομίλησε πρώτος ο π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης, Δρ Θεολογίας, πτ. Φιλοσοφίας, Μοναχός της Ιεράς Μονής Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου Χαλκιδικής, με θέμα «Πτυχές της Νέας Εποχής», αναπτύσσοντας επτά απ' αυτές:

Περισσότερα:

Επίσημη επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποίησε ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος

Μίλησε σε κληρικούς και λαϊκούς για το πρόβλημα των
καταστροφικών λατρειών

Της Σώτιας Περικλέους

          Επίσημη επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποίησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, από τις 2 μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2015, μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου

     Κατά την παραμονή του στη μεγαλόνησο ο Θεοφιλέστατος συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις, ενώ επισκέφτηκε τα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Ηράκλειο, καθώς και πολλούς ναούς όπου κλήρος και πλήθος ευσεβών ενοριτών ανέμεναν να λάβουν την ευλογία του.

διαβάστε εδώ

Καρπασίας Χριστοφόρος: «Η αγιότητα είναι για όλους μας»

ag Panton leitourgia 7

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων του Δήμου Έγκωμης λειτούργησε την Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος.

Παρόντων πλήθους πιστών χριστιανών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο της πόλης κ. Ζαχαρία Κυριάκου, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ο Θεοφιλέστατος, μέσα από το μεστό θεολογικών νοημάτων κήρυγμα του, μετέφερε το μήνυμα ότι «η αγιότητα δεν είναι για τους λίγους», αλλά «για όλους μας».

Περισσότερα:

Παράδοση εκκλησίας Αγίου Αυξεντίου στην κατεχόμενη Κώμη Κεπήρ

afxentiios-14

Με το μήνυμα ότι μόνο με την αποδοχή και το σεβασμό της ύπαρξης, των αρχών και της πολιτιστικής κληρονομιάς της κάθε κοινότητας θα μπορέσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ευημερήσουν σε ένα ειρηνικό περιβάλλον, παραδόθηκε στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά η εκκλησία του Αγίου Αυξεντίου στην κατεχόμενη Κώμη Κεπήρ, η οποία έχει αναστηλωθεί, στο πλαίσιο του Προγράμματος του UNDP-Συνεργασία για το Μέλλον.

Περισσότερα:

Εις έτη πολλά Θεοφιλέστατε!

IMG 8764

Χρόνια πολλά και ευλογημένα στον πατέρα και ποιμενάρχη μας, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο, ο οποίος άγει σήμερα Σάββατο τα ονομαστήριά του.

Για την ονομαστική σας εορτή Θεοφιλέστατε ευχόμαστε τα έτη σας να είναι πολλά και φωτισμένα!

Ο Θεός να σας δίνει δύναμη και πολλά χρόνια, προκειμένου να διαποιμένετε το λαό του Θεού με πνευματικότητα και πνεύμα θυσίας όπως άλλωστε πράττετε μέχρι σήμερα.

Ο πνευματικός πλούτος και η εκκλησιαστική σας εμπειρία, καταδεικνύουν την απολύτως επιτυχημένη αρχιερατική σας θητεία.

Ευχή και προσευχή μας είναι όπως ο Τριαδικός Θεός, σας αξιώσει σύντομα να επιστρέψετε στην ελεύθερη πλέον χερσόνησο των Αγίων την πολύπαθη Καρπασία μας.

Θερμές ευχές, υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως της ημετέρας Θεοφιλίας!

Αγιασμός των υδάτων στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα

agiasmos1-2015

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε χθες ο αγιασμός των υδάτων στην κατεχόμενη Καρπασία.

Στον Άγιο Θύρσο Γιαλούσας έγινε από τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Παρέστησαν πρόσφυγες οι οποίοι μετέβησαν από τις ελεύθερες περιοχές και εγκλωβισμένοι.
Προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία Αγίας Τριάδας, προϊσταμένου του Επισκόπου Καρπασίας.

Περισσότερα:

Με κατάνυξη τελέστηκε χθες η Θεία Λειτουργία στον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα

Εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν το σκλαβωμένο Μοναστήρι

 Bish

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με την ευκαιρία της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα, τελέστηκε χθες το πρωί στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Πρωτοκλήτου στο Ριζοκάρπασο.

Στη Λειτουργία, της οποίας προέστη ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, παρέστη πλήθος πιστών από όλη την Κύπρο.

Περισσότερα:

Saturday the 16th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©