Εργοδότες προσοχή: Ο διαλογισμός στο χώρο εργασίας βλάπτει σοβαρά την επιχείρησή σας!

Print
Κατηγορία: Διαλογισμός
Published Date

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας (Mindfulness meditation), μια πρακτική εμπνευσμένη από το Βουδισμό, στην οποία οι συμμετέχοντες επικεντρώνουν πλήρως το μυαλό τους στο παρών, έχει ενστερνιστεί ευρέως ως «ωφέλιμο» εργαλείο, ειδικά στον επιχειρησιακό χώρο. Επιχειρήσεις όπως η Apple, Google και Nike παρέχουν δωμάτια διαλογισμού που ενθαρρύνουν σύντομες συνεδρίες διαλογισμού κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Τα ανώτατα στελέχη εκθειάζουν δημόσια τα οφέλη του. Τα πρακτικά οφέλη του διαλογισμού ενσυνειδητότητας (Mindfulness) υποστηρίζονται από δεκάδες μελέτες οι οποίες τον συνδέουν με την ικανοποίηση από την εργασία, την ορθολογική σκέψη και τη συναισθηματική ανθεκτικότητα.

Εκ των πραγμάτων όμως, ο διαλογισμός εμφανώς αποδεικνύεται αντιπαραγωγικός στο εργασιακό περιβάλλον.

Η Kathleen D. Vohs, καθηγήτρια Μάρκετινγκ στο Carlson School of Management του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και ο Andrew C. Hafenbrack, καθηγητής επιχειρησιακής συμπεριφοράς στο Católica-Lisbon School of Business and Economic, διενήργησαν πρόσφατα πέντε μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, για να εξακριβώσουν κατά πόσο υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ διαλογισμού και υποκίνησης των εργαζομένων. Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους στο περιοδικό Organizational Behavior and Human Decision Processes, βρήκαν ισχυρές ενδείξεις ότι ο διαλογισμός αφαιρεί την εσωτερική υποκίνηση (motivation) για εργασία.

Μερικοί από τους συμμετέχοντες στις έρευνες εκπαιδεύτηκαν σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές διαλογισμού και εδέχοντο καθοδήγηση από έναν επαγγελματία προπονητή διαλογισμού, ενώ άλλοι συμμετέχοντες οδηγήθηκαν μέσω μιας διαφορετικής άσκησης. Μερικοί ενθαρρύνθηκαν ν’ αφήσουν τις σκέψεις τους να περιπλανηθούν. Ορισμένοι έλαβαν οδηγίες να διαβάσουν τις ειδήσεις ή να γράψουν για τις πρόσφατες δραστηριότητες που είχαν κάνει.

Στη συνέχεια, έδωσαν σε όλους μια συνήθη γραφειακή εργασία να διεκπεραιώσουν: να ετοιμάσουν μια επαγγελματική επιστολή, να περάσουν κείμενα στον υπολογιστή και άλλα παρόμοια. Πριν ξεκινήσουν τις εργασίες, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για την υποκίνησή τους για εργασία: Πόση προσπάθεια και χρόνο θ’ αφιέρωναν σ’ αυτά που τους ανατέθηκαν; Ήθελαν να το κάνουν;

Μεταξύ εκείνων που είχαν διαλογιστεί, τα επίπεδα υποκίνησης – διάθεσης για δουλειά -  ήταν κατά κανόνα χαμηλότερα. Εκείνοι οι άνθρωποι δεν είχαν και πολλή όρεξη να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, ούτε ήταν διατεθειμένοι να ξοδέψουν όσο χρόνο και προσπάθεια χρειαζόταν για να τα ολοκληρώσουν. Ο διαλογισμός συσχετίστηκε αφ’ ενός με τις μειωμένες σκέψεις (που είχαν) ακόμα και για το άμεσο μέλλον και αφ’ ετέρου με τα εντονότερα αισθήματα ηρεμίας και αταραξίας – καταστάσεις που δεν ευνοούν τη θέληση ν’ αντιμετωπίσουν ένα έργο (όπου προφανώς απαιτείται να υπάρχει εγρήγορση και κριτική σκέψη για τη σταδιακή ολοκλήρωσή του).

Στη συνέχεια αξιολόγησαν την αποδοτικότητα όλων των συμμετεχόντων. Εδώ διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, ο διαλογισμός ούτε βελτίωσε ούτε μείωσε την ποιότητα εργασίας όσων τον άσκησαν. Αυτά είναι κακά νέα για όσους υποστηρίζουν το διαλογισμό στους χώρους εργασίας: Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο διαλογισμός αυξάνει τη συγκέντρωση του νου (mental focus), υποδηλώνοντας ότι όσοι από τους συμμετέχοντες στην παρούσα έρευνα ασκούσαν διαλογισμό, θα διεκπεραίωναν καλύτερα τα καθήκοντά τους. Ωστόσο, φάνηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα υποκίνησης εκμηδένιζαν εκείνο το όφελος (την εστίαση σ’ αυτό που έκαναν).

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας (Mindfulness meditation), μπορεί να παρομοιαστεί με νοητικό υπνάκο, λένε οι δύο καθηγητές: Ένας ελαφρύς και σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιφέρει επίσης αισθήματα ηρεμίας, ανανέωσης και χαλάρωσης. Σ’ αυτή τη μισοκοιμισμένη κατάσταση όμως, ποιος είναι πρόθυμος ν’ ασχοληθεί με την οργάνωση, για παράδειγμα, κάποιων αρχείων;

Η υποκίνηση, ως εσωτερική κινητήρια δύναμη, είναι εξίσου σημαντική με τη νοημοσύνη, την εξυπνάδα και την προσωπικότητα για την επιτυχία ενός ατόμου και έχει το πλεονέκτημα ότι σε μεγάλο βαθμό είναι υπό τον έλεγχο του ατόμου. Οι επιχειρήσεις ωφελούνται επίσης, όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται υποκίνηση για εργασία: Μια παγκόσμια έρευνα που έγινε το 2013 από την Gallup διαπίστωσε ότι οι εταιρείες των οποίων οι εργαζόμενοι είχαν αυξημένη δέσμευση για εργασία, υπερείχαν των άλλων εταιρειών στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητα.

Τα οικονομικά κίνητρα συχνά θεωρούνται από τους διοικούντες των επιχειρήσεων ως μέσον υποκίνησης των εργαζομένων. Έτσι, ως μέρος της έρευνας των δύο καθηγητών, εξετάστηκε κατά πόσον η προσφορά μιας οικονομικής επιβράβευσης για εξαιρετική επίδοση θα λειτουργούσε ως κίνητρο και θα εξάλειφε την αρνητική επίδραση του διαλογισμού: Δεν το έκανε. Ενώ η υπόσχεση για υλικές ανταμοιβές θα είναι πάντα ένα χρήσιμο εργαλείο για την υποκίνηση των εργαζομένων, εντούτοις δεν υποκαθιστά την εσωτερική (και αυτόβουλη) υποκίνηση και διάθεση για εργασία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο διαλογισμός μπορεί να επιφέρει ηρεμία και αποδοχή (acceptance). Ωστόσο, όταν κάποιος φτάσει στο ανώτατο επίπεδο αποδοχής σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον, ο διαλογισμός δεν παρέχει υποκίνηση για περισσότερη επιμέλεια στην εργασία.

https://www.nytimes.com/2018/06/14/opinion/sunday/meditation-productivity-work-mindfulness.html?login=email&auth=login-email

Monday the 17th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©