8 εκατομ. δολάρια αποζημίωση σε θύμα σέκτας για υπόθεση εμπορίας ανθρώπων

Print
Κατηγορία: Σέκτες-Λατρείες
Published Date

Tο προφίλ της θρησκευτικής οργάνωσης ‘Value Creators’ στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (φωτο: nytimes.com)

Μετάφραση-Επιμέλεια Ελένη Ζήνωνος

ΚΑΝΣΑΣ, Μισσούρι, ΗΠΑ.  

Περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια επιδικάσθηκαν την περασμένη Τετάρτη σε γυναίκα, η οποία για μια δεκαετία υποβαλλόταν από τον ηγέτη καταστροφικής λατρείας σε καταναγκαστική εργασία.

Ο Αμερικανός Περιφερειακός Δικαστής του Κάνσας, Ντανιέλ Κάπτρυ, ανέφερε στην απόφασή του ότι ο Ρόγιαλ Τζένκινς και η Οργάνωσή του ‘The Value Creators’ εκμεταλλεύτηκαν την ευάλωτη θέση της Κέντα Ρος, «γνωρίζοντας ότι δεν ήταν εξοικειωμένη με τον κόσμο έξω από τη σέκτα (cult), δεν είχε πάρει βασική μόρφωση, μετακινείτο συνεχώς από τόπο σε τόπο και δεν είχε καθόλου χρήματα».

Στην αγωγή της η Ρος υποστηρίζει ότι από την ηλικία των 11 χρόνων μέχρι το 2012, οπότε «βρήκε το θάρρος και τη δύναμη να δραπετεύσει», εξαναγκάστηκε να εργαστεί χωρίς αμοιβή σε εστιατόρια της οργάνωσης, ως καμαριέρα, μαγείρισσα και φροντίστρια παιδιών στην πόλη Κάνσας της Πολιτείας Κάνσας των ΗΠΑ, στο Τέϊτον, στο Οχάιο, στο Νιού Αρκ, στο Νιου Τζέρσι και στη Νέα Υόρκη.

Ο Δικαστής Κάπτρυ είπε ότι ο Τζένκινς και η οργάνωσή του, γνωστή στο παρελθόν ως «Ηνωμένο Έθνος του Ισλάμ» (United Nation of Islam) ασκούσαν έλεγχο στις προσωπικές σχέσεις της Ρος, επέβαλαν αυστηρή πειθαρχία και ότι η Ρος ήταν «σοβαρά υποσιτισμένη» λόγω της κακομεταχείρισης που υφίστατο.

Ο Κάπτρυ ανέφερε ότι η Ρος είχε καταλήξει «να πιστεύει ότι, αν σταματούσε να δουλεύει γι’ αυτούς, θα της συνέβαιναν μεγάλα κακά». Σύμφωνα με την αγωγή της, έχει επίσης διαγνωστεί με διαταραχή μετατραυματικού άγχους.

Ο Τζένκινς (Royall Jenkins), ήταν μέλος του ‘Έθνους του Ισλάμ’ (Nation of Islam) μέχρι το 1978, οπότε ίδρυσε το ‘Ηνωμένο Έθνος του Ισλάμ’ (United Nation of Islam), ύστερα από ισχυρισμούς του ότι «άγγελοι ή/και επιστήμονες ("angels and/or scientists") τον απήγαγαν και τον οδήγησαν διαμέσου του γαλαξία σ’ ένα διαστημόπλοιο, όπου τον δίδαξαν πως να κυβερνήσει τη γη.

Δημιούργησε μια μικρή κοινότητα οπαδών και επιχειρήσεων σε οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές. Η ομάδα, η οποία δίδασκε ότι οι μαύροι άνδρες είναι ανώτεροι από τις γυναίκες και από τους άνδρες άλλων φυλών, μετονομάστηκε σε ‘Δημιουργοί Αξιών’ ("The Value Creators") μετά την απόδραση της Ρος.

Η δικηγόρος της Ρος, Μπέτσυ Χάτσον, δήλωσε ότι «δεν ήταν δεμένη με αλυσίδες, αλλά υπήρχε τεράστιος ψυχολογικός καταναγκασμός».

Πηγή: Associated Press

Thursday the 24th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©