ANAKΟΙΝΩΘΕΝ ΣΤ' (ΕΚΤΗΣ) ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Print
Κατηγορία: Διορθόδοξο Δίκτυο
Published Date

 

ΣΤ’  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ 
ΜΕΛΕΤΗΣ  ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΛΑΤΡΕΙΩΝ
 

19 - 22  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΧΑΤΖΗΔΗΜΟΒΟ

ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

 

ΓΕΝΙΚΟ ΘΕΜΑ:
«ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΤΡΕΙΩΝ - ΑΙΡΕΣΕΩΝ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
 

Έχει βάσιμα υποστηριχθεί ότι τα μεγάλα ηθικά και κοινωνικά προβλήματα, που κατακλύζουν τον κόσμο μας, δεν οφείλονται στην έλλειψη θρησκευτικότητας, αλλά αντίθετα οφείλονται στην τόσο μεγάλη πίστη σε πλανεμένες δοξασίες.

Αυτή είναι και η βασική διαπίστωση των συμμασχόντων στην ΣΤ Συνάντηση του Διορθοδόξου Δικτύου Πρωτοβουλιών Μελέτης Θρησκειών και Καταστροφικών Λατρειών, η οποία έλαβε χώρα από την 19η μέχρι και την 22α Σεπτεμβρίου 2013 στη Βουλγαρία.

Η Συνάντηση φιλοξενήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νευροκοπίου κ. Ναθαναήλ στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου-Χατζηδήμοβο Νευροκοπίου Βουλγαρίας υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.  Στη Συνάντηση αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 100 σύνεδροι – εκπρόσωποι όλων σχεδόν των Ορθοδόξων Εκκλησιών: του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιόχειας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, των Εκκλησιών Κύπρου, Ελλάδας, Πολωνίας, Αλβανίας και Ουκρανίας, και πολλών Ορθοδόξων Πρωτοβουλιών, που ασχολούνται με τα θέματα των νεοφανών αιρέσεων.

Το γενικό θέμα, το οποίο απασχόλησε τους συνέδρους, ειδικούς ερευνητές και μελετητές επί θεμάτων νεοφανών αιρέσεων και καταστροφικών λατρειών / σεκτών ήταν: «Πρακτικοί τρόποι ποιμαντικής, κοινωνικής και νομικής αντιμετώπισης των λατρειών – αιρέσεων».

Από τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις και τις διεξοδικές συζητήσεις, που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι η ραγδαία εξάπλωση των ποικιλώνυμων αιρέσεων και καταστροφικών λατρειών καθιστά επιτακτική την ανάγκη υπεύθυνης ενασχόλησης και συνεχούς προσαρμογής της τακτικής για την ποιμαντική, κοινωνική και νομική αντιμετώπιση τους στις σημερινές συνθήκες.

Έγινε με σαφήνεια φανερό ότι οι εν λόγω σέκτες, καλυπτόμενες κάτω από δελεαστικά προσωπεία και καλλιεργώντας απατηλές προσδοκίες, παγιδεύουν ανυποψίαστα ανθρώπινα θύματα, τα αποκόπτουν από το φυσικό, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, αλλοιώνουν την προσωπικότητα τους και τα καθιστούν άβουλά όργανα τους.

Το χειρότερο δε όλων είναι το γεγονός ότι εμποδίζουν τα θύματά τους από την επίτευξη του τελικού ανθρώπινου προορισμού, που είναι η κατά χάριν ένωση με τον Θεό και η αιώνια ζωή.

Κρίθηκε απαραίτητο μετά από ειλικρινή αυτοκριτική, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προσωπική καλλιέργεια των ποιμένων, στην αγιοπνευματική αναζωογόνηση της ενορίας, και στην συστηματικότερη κατά τα αγιοπατερικά πρότυπα οργάνωση των κατά τόπων Εκκλησιών και με την κατάλληλη αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων.

Ειδικοί νομικοί, που συμμετείχαν στην Συνάντηση κατέδειξαν ότι οι λατρείες παραβιάζουν διατάξεις και του Ποινικού και του Αστικού κώδικα και βασικές Συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες χρησιμοποιώντας ακόμη δόλο και απάτη και ψευδεπίγραφες παραπλανητικές μεθόδους.

Ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαίο οι ειδικοί ερευνητές-μελετητές των Εκκλησιών και Πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους να ενημερώσουν τους πολιτειακούς, δικαστικούς και κοινωνικούς φορείς για την επικινδυνότητα αυτών.

Κατέστη, τέλος, φανερή η ανάγκη για στενότερη συνεργασία των τοπικών Εκκλησιών με την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, καθώς επίσης και η κατάρτιση ενιαίου και επικαιροποιημένου καταλόγου αιρετικών ομάδων – σεκτών οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη, για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και προστασία των πιστών. Προς τούτο ορίστηκε ειδική επιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί τις βασικές αρχές και προϋποθέσεις, που θα διέπουν την σύνταξη του καταλόγου, ώστε να καταστεί δυνατή η παρουσίασή του στην επόμενη Ζ΄ Συνάντηση μας.

Sunday the 29th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©