ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑ΄ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ

Ἡ ΛΑ’ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Ἐντεταλμένων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν καί Ἱερῶν Μητροπόλεων γιά θέματα Αἱρέσεων καί Παραθρησκείας, πού πραγματοποιήθηκε ὑπό τήν αἰγίδα τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου, στό Ἱερό Προσκύνημα τοῦ Ἁγίου Ἰγνατίου τοῦ Θεοφόρου στή Ζόγκα Ἑλληνικοῦ Ἄργους, ἀπό 22 ἕως 24 Ὀκτωβρίου 2019, μέ τή φιλόξενη φροντίδα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ἀργολίδος κ. Νεκταρίου καί ὑπό τήν προεδρία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιῶς καί Φαλήρου κ. Σεραφείμ, Προέδρου τῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς ἐπί τῶν Αἱρέσεων, μέ θέμα: «Ὄψεις τοῦ μυστηρίου τῆς ἀνομίας. Ἀντιτριαδικές - Ἀποκρυφιστικές - Νεοπαγανιστικές δοξασίες περί Θεοῦ», μετά ἀπό ἐκτενῆ συζήτηση ἐπί τῶν εἰσηγήσεων, ἐνέκρινε ὁμοφώνως τά ἀκόλουθα Πορίσματα:

Περισσότερα:

Συνεχίσθηκαν οι εργασίες της 29ης Πανορθοδόξου Συνδιάσκεψης για θέματα αιρέσεων

Συνεχίσθηκαν στις 31 Οκτωβρίου ε.έ., οι εργασίες της «ΚΘ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας».

Στην πρωινή συνεδρία προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και την πρώτη εισήγηση πραγματοποίησε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου με θέμα: «Ψευδοδιδάσκαλοι και ψευδοπροφητείες: Διαχρονική φθορά της αλήθειας του Ευαγγελίου». Αρχικά αναφέρθηκε στα γνωρίσματα των αληθινών προφητών και κατόπιν στην προειδοποίηση του Κυρίου για τους ψευδοπροφήτες στην επί του Όρους Ομιλία.

Η εισήγησή του διαρθρώθηκε σε τέσσερις ενότητες: (α) Ψευδοδιδάσκαλοι στην Παλαιστίνη μέσα από τα επαναστατικά κινήματα, όπως τους επαναστατικούς προφήτες, λαϊκούς και οραματικοούς, και γνωστούς επίδοξους μεσσίες. (β) Αποκαλυπτικοί - Μεσσιανικοί προπαγανδιστές, διαφορά προφητείας και αποκαλυπτικής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η Αποκάλυψη του Ιωάννου είναι μη προφητικό βιβλίο. (γ) Διαστρέβλωση του Ιησού Χριστού, με κυρίαρχη την κίνηση ότι ο Ιησούς Χριστός αποτελεί μυθικό πρόσωπο και τη συστηματική προβολή της αρνησιθεΐας. (δ) Καταστατικές αρχές της βιβλικής πίστεως, που αποτελούν τα αντισώματα στη διαφθορά της αλήθειας του Ευαγγελίου, όπως είναι τα θέματα της δημιουργίας, της σοφίας, του θαύματος, της ελπίδας, της μετάνοιας, της εξόδου, της πίστεως κ.ά.

Ο ρόλος εν τέλει που αναλαμβάνουν οι ψευδοπροφήτες και οι ψευδομεσσίες είναι ένα είδος ακήρυκτου ανταρτοπολέμου προς την αποκαλυφθείσα αλήθεια του Ευαγγελίου, οι οποίοι - κατά κανόνα - εμφανίζονται όπου και όταν υπάρχει πολιτική υποδούλωση από ξένα έθνη και διάβρωση των θρησκευτικών, πολιτιστικών και κοινωνικοοικονομικών δομών. Έναντι αυτών οι Χριστιανοί οφείλουν να μη λυγίσουν, να μην εγκαταλείψουν ή να μειώσουν τον αγώνα τους.

Το ιερό Ευαγγέλιο είναι η εκπλήρωση της προφητείας και ο Ιησούς Χριστός είναι ο μοναδικός και αληθινός Μεσσίας, το Α και το Ω, η αρχή και το τέλος, ο πρώτος και ο έσχατος, όχι μόνο κάθε αναμονής και προσδοκίας, αλλά και κάθε αποκάλυψης με την ιστορική έννοια αλλά και την εσχατολογική προοπτική. Αυτό σημαίνει ότι κέντρο της προφητείας είναι το ιστορικό παρόν, η εκπλήρωση και πραγματοποίησή της μέσα στην ιστορία. Κάθε άλλη μελλοντολογική προοπτική, εκτός του χριστολογικού κέντρου, σημαίνει παραποίηση του ευαγγελικού λόγου και της ευαγγελικής ιστορίας και - κατ’ επέκταση - αιρετική ερμηνεία της προφητείας.

Ακολούθησε η εισήγηση του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Βασιλείου Γεωργοπούλου, Επίκουρου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. υπό τον τίτλο: «Η χιλιαστική δοξασία στις νεώτερες προτεσταντικές κινήσεις». Ο π. Βασίλειος παρουσίασε τις κυριώτερες θεωρίες περί χιλιετούς βασιλείας που υπάρχουν σε μεγάλα προτεσταντικά υποσύνολα, ανέδειξε την αντίθεσή τους προς τις θέσεις των Λουθηρανών και των Μεταρρυθμισμένων, παρουσίασε εκπροσώπους αυτών των θεωριών στον ελληνικό χώρο και επεσήμανε το αντιγραφικό περιεχόμενο αυτών των θεωριών (προχιλιαστική-μεταχιλιαστική και θεωρία των Οικονομιών). 

Στη συνέχεια ο θεολόγος κ. Κωνσταντίνος Παπαχριστοδούλου, Πρόεδρος της Πανελληνίου Ενώσεως Γονέων, παρουσίασε το θέμα: «Σύγχρονοι ψευδοπροφήτες». Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε περιπτώσεις συγχρόνων ψευδοπροφητών, οι οποίοι με αστήρικτους ισχυρισμούς και διαστρεβλώνοντας τα κείμενα της Αγίας Γραφής προσπαθούν να παραπλανήσουν ακόμη και Ορθοδόξους χριστιανούς. 


Η απογευματινή συνεδρία έλαβε χώρα υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλου. Ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Αυγουστίνος Μύρου, στην Εισήγησή του που είχε ως θέμα: «Ψευδοπροφητείες στα ρεύματα των Πεντηκοστιανών», ανέφερε ότι τα κινήματα των Πεντηκοστιανών, για να αποδείξουν ότι οπωσδήποτε κατέχουν δήθεν το χάρισμα της προφητείας, παραθέτουν προσωπικές μαρτυρίες των μελών τους για προβλέψεις σχετικές με τη λύση ανυπέρβλητων προβλημάτων και την εξέλιξη ιστορικών γεγονότων, και ιδιαιτέρως για τα έσχατα. Επικεντρώνουν την προσοχή τους ιδιαιτέρως στην εφευρεθείσα από αυτούς τους ιδίους “αρπαγή της Εκκλησίας”, στην εμφάνιση και κυριαρχία του Αντιχρίστου και στη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού. 

Την τελευταία εισήγηση πραγματοποίησε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Χατζηαγγελίδης με θέμα: «Οι ψευδοπροφητείες των “Μαρτύρων του Ιεχωβά”». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις κατά καιρούς δήθεν προφητείες των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» περί της Δευτέρας Παρουσίας και περί των εσχάτων, τονίζοντας ότι η Σκοπιά καθόρισε επανειλημμένως νέες χρονολογίες για τα γεγονότα αυτά, οι οποίες ποτέ δεν επαληθεύτηκαν.

Η απογευματινή συνεδρία ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις των Εντεταλμένων των Ιερών Μητροπόλεων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο αντιαιρετικό έργο που επιτελείται στις εκκλησιαστικές περιφέρειές τους. 
Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες της Συνδιασκέψεως με τη σύνταξη, τη συζήτηση και την υπογραφή των Πορισμάτων. 

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

http://www.ecclesia.gr/epikairotita/main_epikairotita_next.asp?id=2289

1η ημέρα εργασιών στην ΚΘ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας

Άρχισαν στις 30 Οκτωβρίου ε.έ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, οι εργασίες της «ΚΘ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Ψευδοπροφήτες – Ψευδομεσσίες και έσχατα». Οι εργασίες της Συνδιασκέψεως τελούν υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Συμμετέχουν εντεταλμένοι ένδεκα Ορθοδόξων Εκκλησιών και εβδομήντα τεσσάρων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Η Συνδιάσκεψη διεξάγεται υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, και φιλοξενείται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο.

Περισσότερα:

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΖ΄ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ

 ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

 (Όψεις του συγχρόνου Αποκρυφισμού)

Ἡ ΚΖ΄ Πανορθδοξη Συνδισκεψη ντεταλμνων ρθοδξων κκλη­σιν κα ερν Μητροπλεων γι θματα αρσεων κα παραθρησκεας, πού πραγμα­τοποιήθηκε, π τν αγδα το Μακαριω­τ­του ρχιεπισκπου θηνν κα πσης λλδος κ. ερωνύμου, στό Συνεδριακό Κέντρο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κορίνθου, π 2 ως 4.11.2015, μέ τή φιλόξενη φροντίδα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου καί ὑπό τήν προεδρία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Παύλου, Μέλους τῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς ἐπί τῶν Αἱρέσεων, μέ θέμα: «ψεις το συγχρόνου ποκρυφισμο», μετά ἀπό ἐκτενῆ συζήτηση ἐπί τῶν εἰσηγήσεων, ἐνέκρινε ὁμοφώνως τά ἀκόλουθα Πορίσματα:

Περισσότερα:

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΖ΄ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

Συνέχισε προχθές, 3 Νοεμβρίου ε.έ., στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου «Απόστολος Παλος», τις εργασίες της η «ΚΖ΄ Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων δια θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας».

Περισσότερα:

Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για θέματα αιρέσεων και παραθρησκειών

Υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, με την φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, και με τη συμμετοχή Εντεταλμένων δέκα Ορθοδόξων Εκκλησιών και εβδομήντα πέντε Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, άρχισε την Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου ε.έ., στο Συνεδριακό Κέντρο Απόστολος Παύλος” της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, τις εργασίες της η “ΚΖ’ Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας”, με θέμα: “Όψεις του συγχρόνου αποκρυφισμού”, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Παύλου, Μέλους της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων.

Περισσότερα:

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΚΣΤ' Πανορθοδόξου Συνδιάσκεψης

Lamia3

6/11/2014

Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη με τη Χάρη του Τριαδικού Θεού, οι εργασίες της ΚΣΤ΄ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Ἐκκλησιών και Ιερῶν Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, η οποία πραγματοποιήθηκε, στο Συνεδριακό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαμίας, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, με την φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου και υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Παύλου, Μέλους της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων. Στη Συνδιάσκεψη συμμετείχαν Εντεταλμένοι εννέα Ορθοδόξων Εκκλησιών και εβδομήντα έξι Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.

Περισσότερα:

Δεύτερη ημέρα εργασιών της Πανορθοδόξου συνδιάσκεψης στη Λαμία

Lamia2

Υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, με την φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, και με τη συμμετοχή Εντεταλμένων εννέα Ορθοδόξων Εκκλησιών και εβδομήντα έξι Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος της Κρήτης, και της Δωδεκανήσου, συνεχίσθηκε χθες, 4η Νοεμβρίου ε. έ., για δεύτερη ημέρα στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, η «ΚΣΤ’ Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων δια θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Ἐξωχριστιανικές, αἱρετικές καί ἀποκρυφιστικές θεωρήσεις περί τοῦ Χριστοῦ».

Κατά την πρωινή συνεδρία, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, ο πρώτος ομιλητής Αιδεσιμολογιώτατος πρωτ. π. Βασίλειος Γεωργόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Α.Π.Θ. ανέπτυξε το θέμα: «Οι περί του Χριστού δοξασίες της ανθρωποσοφίας».

Περισσότερα:

Ξεκίνησε η Πανορθόδοξη συνδιάσκεψη στη Λαμία για θέματα αιρέσεων

Lamia

Υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, με την φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, και με τη συμμετοχή Εντεταλμένων εννέα Ορθοδόξων Εκκλησιών και εβδομήντα έξι Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, άρχισε χθες, 3η Νοεμβρίου ε. έ., στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, τις εργασίες της η «ΚΣΤ΄ Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων δια θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Ἐξωχριστιανικές, αἱρετικές καί ἀποκρυφιστικές θεωρήσεις περί τοῦ Χριστοῦ», υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητρο¬πολίτου Γλυφάδας κ. Παύλου, Μέλους της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων.

Περισσότερα:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

IMG 1722

ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βλαδιβοστόκ κ. Ιννοκέντιος (αριστερά)

ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Σαχαλίνης και Κουρίλλων νήσων κ. Τύχων (κέντρο) και

ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος (δεξιά)

διαβάστε εδώ στα ρωσικά   

            Μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Νοτίου Σαχαλίνης και Κουρίλλων νήσων κ. Τύχωνα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος και δύο από τους στενούς του συνεργάτες, ο κ. Χριστοφόρος Παρίσης και η κα. Σώτια Περικλέους, συμμετείχαν σε Διεθνές Επιστημονικό - Πρακτικό Συνέδριο που διεξήχθη στην πόλη της νήσου Σαχαλίνη. Το γενικό θέμα που απασχόλησε τους ειδικούς εισηγητές - ερευνητές στη Συνδιάσκεψη ήταν: "Ολοκληρωτικές σέκτες και Πολιτεία: προκλήσεις στην πνευματική ασφάλεια του ατόμου". Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία μεταξύ των ημερομηνιών 21 και 22 Οκτωβρίου 2014.

Περισσότερα:

Subcategories

Thursday the 22nd. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©