Articles

«Η ‘εγκληματική’ ομοιοπαθητική σκότωσε τον Steve Jobs»

Print
Κατηγορία: Ειδήσεις
Published Date

Έτζαρντ Ερνστ, καθηγητής Συμπληρωματικής Ιατρικής. Εικόνα: Simon Cross Πηγή: The Advertiser
 
    Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ιατρική είναι ανήθικη, εγκληματική και πιθανολογείται ότι συντέλεσε στον θάνατο του αφεντικού της Apple Στηβ Τζομπς, δηλώνει ο επισκέπτης καθηγητής Έτζαρντ Ερνστ.
Ο πρώτος παγκοσμίως καθηγητής συμπληρωματικής ιατρικής βρέθηκε χθες στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, για να μιλήσει στο Συνέδριο του Αυστραλοασιατικού Συνδέσμου Φαρμακευτικής Επιστήμης που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ν. Αυστραλίας (UniSA).
Διάσημος για το θόρυβο που προκάλεσε τον Ιούλιο, όταν αποκάλεσε κομπογιαννίτη τον πρίγκιπα Κάρολο της Αγγλίας για το γιατροσόφι αποτοξίνωσης του τελευταίου με βάση την πικραλίδα (ραδίκι), ο καθηγητής Ερνστ έκανε λόγο για τους κινδύνους της αναποδείκτου αποτελεσματικότητας της συμπληρωματικής «ιατρικής».


"Παραπλανούν τους ανθρώπους, γινόμενοι μέχρι και πολύ επικίνδυνοι. Πρόκειται για ανοησίες ηλιθίων", δήλωσε, κάνοντας έκκληση για μεγαλύτερη αυστηρότητα στην εξέταση των ισχυρισμών για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φαρμάκων.
"Η Αυστραλία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ομάδες χρηστών σε παγκόσμιο επίπεδο. Περίπου 50% του γενικότερου πληθυσμού κάνουν χρήση φαρμάκων κάποιας κατηγορίας συμπληρωματικής «ιατρικής».
Ενώ υποστηρίζει κάποια τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας συμπληρωματικά φάρμακα, όπως το βάλσαμο (σπαθόχορτο), ο καθ. Ερνστ έβαλε στο στόχαστρο την Ομοιοπαθητική, την Αρωματοθεραπεία, τα ιάματα βοτάνων, τα Ανθοϊάματα του Μπαχ και τις μαγνητικές θεραπείες.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η εκτεταμένη παραπληροφόρηση όσον αφορά την ομοιοπαθητική -η οποία θεραπεύει τα "όμοια με τα όμοια" με αραίωση των στοιχείων [σ.μ. ουσιών]- συνέβαλε στον θάνατο ασθενών, πιθανώς και στου κυρίου Τζομπς, ο οποίος πέθανε τον Οκτώβριο από καρκίνο στο πάγκρεας.
Στη βιογραφία που έγραψε για τον ιδρυτή της Apple ο Γουόλτερ Άιζακσον περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την μεταμέλεια του Τζομπς να στραφεί στις εναλλακτικές «θεραπείες» όταν πρωτοδιαγνώστηκε ότι είχε καρκίνο στο πάγκρεας το 2003.
"Δεν ήθελα να μου ανοίξουν το σώμα... δεν ήθελα να με "παραβιάσουν" με τέτοιον τρόπο", είπε ο Τζομπς στον Άιζακσον.
Ο καθ. Ερνστ είπε ότι κατά παρόμοιο τρόπο πάρα πολλοί άνθρωποι βασίστηκαν σε "επιστημονικά ατεκμηρίωτες φαρμακευτικές αγωγές" για τη θεραπεία θανατηφόρων ασθενειών.
"Η Ομοιοπαθητική", δήλωσε, "είναι τελείως ανεξερεύνητη όσον αφορά την θεραπευτική της επάρκεια". "Ας πάρουμε για παράδειγμα τον τραγικό θάνατο από καρκίνο του Στηβ Τζομπς.
Το πρόβλημα", είπε, "ήταν η τεράστια παραπληροφόρηση και η έλλειψη νομικού πλαισίου και κλινικών δοκιμών. Θα έπρεπε  να υπόκεινται [σ.μ. τα ομοιοπαθητικά φάρμακα] σε κλινικές δοκιμές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που δοκιμάζουμε όλες οι υπόλοιπες θεραπείες. Η επιστήμη είναι μόνο μία και δεν έχει εναλλακτικές".
Ο καθηγητής Ερνστ χαρακτήρισε "ανεύθυνους και εγκληματικούς" τους ατεκμηρίωτους θεραπευτικούς ισχυρισμούς των «θεραπειών» αυτών.
Διατείνεται ότι η επιστήμη υποστήριξε μόνον συγκεκριμένες θεραπείες, οι οποίες τεκμηριώθηκαν επιστημονικά, όπως αυτή του βάλσαμου.
Ο καθηγητής αναγκάστηκε φέτος να βγει σε πρόωρη σύνταξη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, όπου είχε οργανώσει το Τμήμα Συμπληρωματικής Ιατρικής και Αποκατάστασης το 1993, μετά από έντονη διαμάχη με τον Πρίγκιπα Κάρολο σχετικά με κάποια έκθεση εμπιστευτικού περιεχομένου.

Μετάφραση από τα Αγγλικά: Νικόλαος Αγγελίδης

ΠΗΓΕΣ:
Ἀντιαιρετικόν Ἐγκόλπιον    www.egolpion.com
http://www.whatsonchengdu.com/news-2185-criminal-homeopathy-kills-steve-jobs-says-alternative-medicine-expert-edzard-ernst.html

Friday the 23rd. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©