Articles

Έφηβη από την Αυστρία που είχε γίνει το κορίτσι – διαφήμιση του «Ισλαμικού Κράτους» δολοφονήθηκε από τους τζιχαντιστές ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από τη Συρία

Print
Κατηγορία: Uncategorised
Published Date

Του Justin Huggler

Μετάφραση-Επιμέλεια Ελένη Ζήνωνος

Η 17 ετών Σάμπρα Κεσίνοβιτς ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου όταν συνελήφθηκε στην προσπάθειά της να το σκάσει από τη Ράκκα, την «πρωτεύουσα» του «Ισλαμικού κράτους», σύμφωνα με δύο αυστριακές εφημερίδες.

Η Κεσίνοβιτς είχε εκτενή παρουσία στο προπαγανδιστικό υλικό του ISIS από τότε που εγκατέλειψε τη γενέτειρά της, τη Βιέννη, για να ενταχθεί στην τρομοκρατική οργάνωση μαζί με μια φίλη της, τη 16χρονη Σαμπίνα Σελίμοβιτς.

Στις φωτογραφίες, οι δύο έφηβες εμφανίζονταν με ισλαμικές μαντίλες, κρατώντας καλάσνικοφ και περιτριγυρισμένες από μασκοφόρους τζιχαντιστές.

Η Αυστριακή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα των εφημερίδων Österreich και Kronen Zeitung, τα οποία αναφέρουν ότι η Κεσίνοβιτς ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.

Αμφότερες οι έφηβες θεωρούνται πλέον νεκρές, καθώς υπήρχαν αναφορές ότι η Σελίμοβιτς έχασε πέρυσι τη ζωή της ενώ πολεμούσε στη Συρία.

Η εφημερίδα Kronen Zeitung επικαλείται τη μαρτυρία γυναίκας από τη Τυνησία, που ζούσε με τις δύο Αυστριακές στη Ράκκα, η οποία ισχυρίζεται ότι η Κεσίνοβιτς δολοφονήθηκε. Η ίδια, επίσης εθελόντρια του «Ισλαμικού κράτους», κατόρθωσε να αποδράσει.

Από τη Βιέννη στη Συρία

CEN/Europics

Τόσο η Κεσίνοβιτς όσο και η Σελίμοβιτς ήσαν παιδιά Βόσνιων προσφύγων που κατέφυγαν στην Αυστρία τη δεκαετία του 90’ για να γλυτώσουν από τον πόλεμο στη χώρα τους. 

Οι οικογένειές τους δήλωσαν την εξαφάνιση τους πέρυσι, όταν εκείνες έφυγαν από τα σπίτια τους στη Βιέννη. Στα σημειώματα που άφησαν στις οικογένειές τους έγραφαν: «Μη μας ψάξετε. Θα υπηρετήσουμε τον Αλλάχ και θα πεθάνουμε γι’ αυτόν».

Αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχαν επιβιβαστεί σε πτήση για την Άγκυρα και από εκεί έφθασαν στα Άδανα κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Έγινε γνωστό ότι είχαν ενταχθεί στο «Ισλαμικό κράτος» (ISIL), όταν η Κεσίνοβιτς τηλεφώνησε από τη Συρία στην αδελφή της για να της πει ότι ήταν καλά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενωρίτερα είχε αναφέρει στην οικογένειά της ότι ήθελε να επιστρέψει, απηυδισμένη από τις φρικαλεότητες που βίωνε καθημερινά, αλλά δεν μπορούσε.

 

Θεωρείται σίγουρο ότι και τα δύο κορίτσια παντρεύτηκαν τζιχαντιστές στη Συρία. Σε ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με το περιοδικό Paris Match, η Σελίμοβιτς είχε δηλώσει ότι ήταν ευτυχισμένη στη Συρία. «Εδώ μπορώ να είμαι πραγματικά ελεύθερη. Μπορώ να ασκώ τη θρησκεία μου. Κάτι που δεν μπορούσα να κάνω στη Βιέννη», είχε πει στο περιοδικό.

Η έφηβη Σαμπίνα Σελιμοβιτς από την Αυστρία

Την πληροφορία για το θάνατο της Σελίμοβιτς έδωσε πέρυσι στη δημοσιότητα ο David Scharia, εμπειρογνώμονας –μέλος της επιτροπής για την αντιτρομοκρατία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Έχουμε πληροφορίες για δύο δεκαπεντάχρονες, Βοσνιακής καταγωγής, οι οποίες έφυγαν από την Αυστρία. Τις ψάχνουν οι οικογένειές τους και οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών», είπε.

«Και οι δύο εντάχθηκαν στο ‘Ισλαμικό Κράτος’. Η μια σκοτώθηκε πολεμώντας στη Συρία ενώ η άλλη εξαφανίστηκε», κατέληξε.

Τώρα , με τη δολοφονία της Κεσίνοβιτς εξηγείται η εξαφάνισή της.

Οι αρχές έχουν προσάψει κατηγορίες σε Βόσνιο Ισλαμιστή ο οποίος ζει στη Βιέννη, σχετικά με τον προσηλυτισμό των δύο κοριτσιών στο ΙSIL (Ισλαμικό κράτος). Ο ίδιος αρνείται ενοχή. Ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί πέρυσι, φερόμενος ως συνεργός σε δίκτυο χρηματοδότησης τρομοκρατικών ομάδων.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/austria/12014951/Teenage-Austrian-poster-girl-for-the-Islamic-State-killed-by-group-for-trying-to-escape.html

Wednesday the 21st. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©