Θρησκευτικός φονταμενταλισμός στην οικογένεια

Print
Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018

Σε δύο χρόνια και 8 μήνες κάθειρξης καταδικάστηκε άνδρας που κακοποιούσε τη σύζυγό του για 30 χρόνια, επικαλούμενος τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις…

«Έδωσε όρκο υποταγής στον άνδρα της…», ανέφερε σε γραπτή κατάθεσή του ο Robert Simmons, ο οποίος παραδέχτηκε ενοχή σε 11 κατηγορίες για φυσική και λεκτική κακοποίηση της συζύγου του. (Φωτό: Αστυνομία της Σκωτίας)

Ο Ρόμπερτ Σίμμονς ηλικίας 62 ετών, αυτοεργοδοτούμενος αγρότης από το Σάντνες της επαρχίας Σιέτλαντ στη Σκωτία και τακτικό μέλος της "εκκλησίας", δημιούργησε ένα περιβάλλον «σέκτας» στο σπίτι του, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις θρησκευτικές του αντιλήψεις, τις οποίες χρησιμοποιούσε ως δικαιολογία για την καταπιεστική και εξουσιαστική συμπεριφορά του. 

Η απίστευτη κακοποίηση χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 1988 μέχρι τον περασμένο Μάρτιο.

Σε μια περίπτωση, το 1990, υποχρέωσε τη σύζυγό του να στέκεται όρθια σ’ ένα υπόστεγο και της έριχνε με το λάστιχο παγωμένο νερό.

Το 1991, ο Σίμμονς ανάγκασε τη γυναίκα να μπει στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου τους, επειδή προσπάθησε να διαφύγει από το σπίτι με τα πόδια.

Σε άλλο περιστατικό, έριξε τη σύζυγό του στο πάτωμα και πατούσε με βία το κεφάλι της, αφήνοντάς την με μαυρισμένα μάτια.

Αρκετές φορές ούρλιαζε στο αυτί της συζύγου του εξαπολύοντας εναντίον της όρκους και απειλές.

Κατά τη διάρκεια των 30 χρόνων έγγαμου βίου, το ζευγάρι απέκτησε έξι παιδιά, τα οποία εκπαιδεύονταν στο σπίτι. Αυτό σήμαινε ότι, η σύζυγος του Σίμμονς στερήθηκε της οποιασδήποτε επικοινωνίας με άλλους, που φυσιολογικά θα είχε βιώσει στο σχολικό περιβάλλον…

Θεωρώντας τον εαυτό του ως τον απόλυτο αφέντη του σπιτιού, ο Σίμμονς «έθετε τους κανόνες» και καθόριζε τις τιμωρίες όταν αυτοί παραβιάζονταν.

Όπως όμως αναφέρθηκε στο κατηγορητήριο, οι κανόνες αυτοί «άλλαζαν συχνά, ώστε ήταν σχεδόν αδύνατο για τη σύζυγο να κάνει κάτι σωστό...».

Ο καταδικασθείς χειραγωγούσε τη σύζυγό του με σκοπό την άσκηση πλήρους ελέγχου σ’αυτήν. Υπαγόρευε την κάθε της κίνηση, θέτοντας ασφυχτικά χρονοδιαγράμματα 15 λεπτών.

Την υποχρέωσε να κρατά σημειωματάριο, το οποίο αποκαλούσε «το βιβλίο με τα λάθη», στο οποίο έπρεπε να καταγράφει τις φορές που απέτυχε να ικανοποιήσει το σύζυγό της.

Το 2015 η γυναίκα βρήκε το θάρρος να καταγγείλει την κακοποίησή της στο γραφείο «Βοήθεια στις γυναίκες» (Women’s Aid).

Όπως ανέφερε στους ενόρκους ο δημόσιος κατήγορος Μακένζυ, η αυτοεκτίμηση της γυναίκας εξαφανίστηκε, σαν αποτέλεσμα της βίας που είχε υποστεί για πολλά χρόνια. Είναι «δύσκολο αν όχι σχεδόν αδύνατο» να συλλάβουμε το μέγεθος των επιπτώσεων που είχε η συμπεριφορά του κατηγορούμενου στην παραπονούμενη. Η βίαιη και καταπιεστική συμπεριφορά του Ρόμπερτ Σιμμονς, που διήρκεσε για δεκαετίες, προκάλεσε στο θύμα του ενείπωτη θλίψη και δυστυχία.

ΠΗΓΕΣ: independent.co.uk 2017/10/11,  shetlandtimes.co.uk  2017/09/13

http://www.shetlandtimes.co.uk/2017/09/13/coercive-controlling-man-subjected-wife-decades-cult-like-abuse

http://www.independent.co.uk/news/uk/crime/man-jailed-subjecting-wife-30-years-domestic-abuse-robert-simmons-shetland-a7995586.html

Saturday the 20th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©