ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Print
Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018

Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελένη Ζήνωνος

Κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, τους έλεγαν ότι είναι χοντρές και τις κτυπούσαν με ραβδιά – Τί αποκαλύπτει έρευνα στα ενδότερα των σεκτών (cults) που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο (και όχι μόνο…)

Στη Βρετανία, πάνω από 1,000 καταστροφικές λατρείες (cults) κρύβονται πίσω από προσωπεία ή «βιτρίνες», όπως είναι οι διάφορες ομάδες γιόγκα, κέντρα ευεξίας και κλινικές αποτοξίνωσης ή διακοπής του καπνίσματος, για να παρασύρουν αδαή θύματα τα οποία στη συνέχεια απομονώνονται από την οικογένεια και τους φίλους τους, υποβάλλονται σε πλύση εγκεφάλου, χειραγωγούνται και υφίστανται δόλια οικονομική και συναισθηματική εκμετάλλευση.

Η συμμετοχή σε μια ομάδα διαλογισμού, η διαμονή σ’ ένα κέντρο γιόγκα ή η παρακολούθηση κάποιου σεμιναρίου για διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να φαίνονται σαν «υγιείς ιδέες» αλλά, θα μπορούσε να είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα που κάνατε ποτέ, καθότι όλο και περισσότερο αυτές οι ομάδες αποδεικνύονται να είναι πραγματικά καταστροφικές λατρείες όπου οι «χαρισματικοί» ηγέτες υποβάλλουν τους οπαδούς τους σε πλύση εγκεφάλου και σε κάθε είδους κακοποίηση:

ΓΙΟΓΚΑ

Σε μία μόνο περίπτωση, από τις πολυάριθμες που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, η αρχηγός της ομάδας Τζιβαμούκτι γιόγκα Ruth Lauer-Manenti καταδικάστηκε το 2016 σε αποζημίωση ύψους 1,6 εκατομ. δολαρίων για σεξουαλική παρενόχληση οπαδών της.

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΚΕΝΤΡΑ ΕΥΕΞΙΑΣ

  •  Παγίδευση, χειραγώγηση, πλύση εγκεφάλου

Η Τζιλ Τζένκινσον, 65 χρόνων σήμερα, η οποία δραπέτευσε από μια καταστροφική λατρεία (cult) ύστερα από επτά χρόνια ξυλοδαρμών και πλύσης εγκεφάλου, ανησυχεί σοβαρά για την αύξηση των εξτρεμιστικών ομάδων στο Ηνωμένο Βασίλειο που «μεταμφιέζονται» σε κάθε είδους ‘κέντρα ευεξίας’.

«Ο αριθμός των σεκτών (cults) στη Βρετανία αυξάνεται καθώς οι τάσεις για προσωπική καθοδήγηση (life-coaching) και διαλογισμό (meditation) γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς», εξηγεί.

«Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν σημαντικό ρόλο. Γνωρίζω ανθρώπους που έχουν παρασυρθεί μ’ αυτό τον τρόπο από διάφορους γκουρού, ‘προπονητές ζωής’ (coaches), θρησκευτικούς ή δήθεν ‘πνευματικούς’ ανθρώπους».

«Ζούμε σ’ έναν αβέβαιο κόσμο όπου η οικογένεια εκλείπει και σε πολλές περιπτώσεις οι σέκτες έρχονται ν’ αντικαταστήσουν αυτό το κενό».

Όταν το θύμα αρχίσει να ‘επενδύει’ στη συγκεκριμένη ιδεολογία, παγιδεύεται, χειραγωγείται με δόλιο τρόπο, υφίσταται ολοκληρωτική πλύση εγκεφάλου και πολλοί το βρίσκουν αδύνατο να ξεφύγουν…

Αυτό ακριβώς συνέβη με τη Τζιλ.

Την κτυπούσαν με ραβδιά επειδή… έβαλε βάρος

Η Τζιλ εντάχθηκε σε μια παραχριστιανική ‘εκκλησία’ όταν ήταν 20 χρόνων. Αμέσως μπήκε στο στόχαστρο του αρχηγού της ομάδας, ο οποίος της είπε ότι «ο Θεός την ήθελε να μετακομίσει στο κοινόβιό του μαζί με άλλες γυναίκες, όπου θα της παρείχε δωρεάν συμβουλευτικές συνεδρίες»…

Η Τζιλ υπάκουσε αλλά πολύ σύντομα τα πράγματα άλλαξαν.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα Sun Online: «Μπήκα σ’ αυτό που θεωρούσα ως μια φιλική ομάδα και κατέληξε να είναι μια σέκτα και από πρόσχαρο άτομο που ήμουν, έγινα κάποια τελείως διαφορετική.

Ο αρχηγός της ομάδας έβαζε κάποιον να με κτυπά με ραβδί, μέχρι και 40 φορές.

«Με παγίδευσαν και μου έλεγαν ότι είχα διαπράξει ‘αμαρτίες’: δεν φορούσα τα κατάλληλα ρούχα ή έβαλα βάρος!»

«Έφθασα στο σημείο που νόμιζα ότι το άξιζα – είχα υποστεί πλήρη πλύση εγκεφάλου.

«Άρχισα να ντύνομαι διαφορετικά… η διατροφή μου ήταν απόλυτα ελεγχόμενη από την ομάδα».

«Αποξενώθηκα απ’ όλους τους φίλους μου και η οικογένεια μου ήταν θορυβημένη από το πόσο είχα αλλάξει».

Τελικά η σέκτα διαλύθηκε ύστερα από καταγγελίες πολλών γυναικών που είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Όλοι κινδυνεύουν

Η Τζιλ αναφέρει την περίπτωση της Σάρα – δεν είναι το πραγματικό όνομα -  η οποία εντάχθηκε σε μια ομάδα γιόγκα και έγινε λεία στα νύχια του δασκάλου.

Χειραγωγήθηκε με δόλιο τρόπο, την έπεισαν να εγκαταλείψει το σύζυγό της, αναγκάστηκε να ξενοκοιμάται και να δίνει συνεχώς μεγάλα χρηματικά ποσά στην μυστικιστική σέκτα.

«Όλοι είναι ευάλωτοι», προειδοποιεί η Τζιλ. 

«Οι άνθρωποι συνήθως σκέφτονται ότι κάτι δεν πάει καλά με τους ανθρώπους που εντάσσονται σε μια σέκτα, αλλά αυτό δεν ισχύει».

«Μόνο όταν μπεις μέσα και κλείσει η πόρτα πίσω σου βλέπεις την κακοποίηση».

«Πήγα να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο διακοπής του καπνίσματος και κατέληξα να υποστώ πλύση εγκεφάλου (being brainwashed)»:

Ο Ίαν Χάουαρθ, 70 χρόνων, έχει ιδρύσει το Κέντρο Πληροφόρησης σχετικά με τις Σέκτες (Cult Information Centre), αφότου διέφυγε από μια Καναδική καταστροφική λατρεία (cult) τη δεκαετία του ΄70.

«Πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν σέκτες στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά, αυτοί που πιστεύουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθούν σε μια σέκτα, συνήθως είναι τα πιο εύκολα θύματα», ανέφερε στην εφημερίδα The Sun.

«Υπάρχουν περίπου 1.000 σέκτες μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόλις την περασμένη βδομάδα άνοιξε μια στο Λονδίνο, που δεν την είχα ξανακούσει.

«Κατ’ αναλογία πληθυσμού, η Βρετανία έχει τώρα το ίδιο πρόβλημα με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Και εξηγεί: «Πρόσφατα πήρα ένα τηλεφώνημα από κάποια κοπέλα που της είχε πει ο προϊστάμενός της να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο».

«Γνώριζα γι’ αυτά τα σεμινάρια τα οποία διεξήγαγε μια ομάδα της οποίας η δράση προκαλούσε ανησυχίες».

«Όπως μου είπε, της είχε λεχθεί ότι αν δεν πήγαινε στο σεμινάριο δεν θα έπαιρνε προαγωγή…»

«Οι κατηγορίες διερευνήθηκαν και αρκετά διευθυντικά στελέχη της εταιρείας βρέθηκαν να είναι μέλη μιας σέκτας, τα οποία διοχέτευαν χρήματα της εταιρείας για να πληρώσουν σεμινάρια για το προσωπικό, σε μια προσπάθεια να προσηλυτίσουν (μέσω των σεμιναρίων) ανυποψίαστα μέλη».

«Αυτά συμβαίνουν καθημερινά στις εταιρείες»

Ο Ίαν γνωρίζει από πρώτο χέρι πως γίνεται ο προσηλυτισμός στις σέκτες, αφού ο ίδιος χωρίς να το αντιληφθεί πιάστηκε στα πλοκάμια μιας διαβόητης Καναδικής σέκτας:

«Ψώνιζα σ ’ένα πολυκατάστημα όταν με πλησίασε μια ελκυστική κυρία που μου είπε ότι μπορούσε να με βοηθήσει να σταματήσω το κάπνισμα», λέει.

Μια «αθώα πραγματικότητα», πίσω από την οποία κρυβόταν μια σεξιστική σέκτα η οποία είχε πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη βιοτρομοκρατική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ, η Wild Wild Country.

«Εγγυόταν ότι θα είχε επιτυχία, αλλιώς θα μου επέστρεφαν τα χρήματα. Σου λένε αυτά που θέλεις να ακούσεις…».

Ο Ίαν πλήρωσε 1500 δολάρια για τις συνεδρίες δήθεν «διακοπής του καπνίσματος» και υποβλήθηκε 16 φορές σε ύπνωση, αν και του είπαν ότι επρόκειτο για ‘διαλογισμό’…

Αφού είχε υποστεί πλήρη πλύση εγκεφάλου, παράτησε τη δουλειά του και προσκολλήθηκε πλήρως σ’ αυτούς.

Ευτυχώς έφυγε σύντομα μετά από ένα άρθρο εφημερίδας που αποκάλυπτε την ομάδα, αλλά, χρειάστηκαν χρόνια για να ξεπεράσει το τραύμα της εμπειρίας.

«Ο τελευταίος που μαθαίνει ότι βρίσκεται μέσα σε μια σέκτα είναι το ίδιο το θύμα», υπογραμμίζει ενώ προειδοποιεί:

Ανησυχείτε για κάποιο δικό σας πρόσωπο; Δείτε εδώ τι να προσέξετε:

  • η αλλαγή συμπεριφοράς είναι κοινό χαρακτηριστικό των ατόμων που πρωτοεντάσσονται σε μια ομάδα – σέκτα – καταστροφική λατρεία
  • αλλαγές στη διατροφή, στα έντυπα που διαβάζουν και στον κοινωνικό τους κύκλο   
  • απώλεια της προσωπικότητάς τους – τα θύματα των σεκτών χάνουν την ικανότητα να αξιολογούν τις καταστάσεις και να αντιλαμβάνονται τι τους συμβαίνει     

https://www.thesun.co.uk/news/6863825/sexually-assaulted-told-theyre-fat-and-beaten-with-bamboo-canes-inside-the-1000-british-cults-on-your-doorstep/

Friday the 19th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©