«Θετική» ή «αρνητική» ενέργεια;

Print
Δευτέρα, 09 Απριλίου 2012


Η συζήτηση σε ένα ταξί όπου ο οδηγός μιλά στο κινητό:
— Σου το είπα φίλε μου, ο άνθρωπος έχει αρνητική ενέργεια. Φυλάξου όσο είναι καιρός, κράτα αποστάσεις πριν να είναι αργά. Προμηνύονται κακά ξεμπερδέματα… Μα δε μ' ακούς! Σου λέω, μακριά από το πρόσωπο αυτό! Όποιος μπλέκει μαζί του δε γλιτώνει εύκολα. Σου το τονίζω, δεν έχει θετική ενέργεια! Πώς το λένε! Ενώ πριν τον συναντήσεις όλα πάνε καλά, μετά από λίγο καταλαβαίνεις την αρνητική αύρα που εκπέμπει! Μακριά!...


Στην αρχή δεν έδωσα προσοχή... Προσωπική υπόθεση του οδηγού, είπα με το μυαλό μου... Η επανάληψη όμως της έκφρασης «θετική ενέργεια», «αρνητική ενέργεια» μ' έβαλαν σε σκέψεις... Είχα ακούσει κι άλλοτε τις εκφράσεις αυτές, του τύπου «αντιμετωπίστε τις καταστάσεις θετικά», «Βάλτε σε εφαρμογή τη θετική ενέργεια», «αποφύγετε τούς τόπους και τα πρόσωπα πού εκπέμπουν αρνητική ενέργεια», πίστευα όμως ότι εννοούν μια στάση αισιόδοξη, προσγειωμένη, την καλή διάθεση, χωρίς μιζέρια και κακομοιριά, ή την ευδιαθεσία που δημιουργεί ένα ευχάριστο περιβάλλον, μια καλή παρέα. Άρχισα όμως να αμφιβάλλω αν όντως εννοούν αυτό. Έτσι αποφάσισα να ρωτήσω το θεολόγο μας, μιας και μας έδωσε αυτή την άνεση.
— Κάνεις πολύ καλά πού το ρωτάς, Κωστή. Πράγματι, θα συναντήσετε αυτές τις εκφράσεις σε στήλες κοσμικών περιοδικών, σε διαφημίσεις για προϊόντα που δήθεν παρέχουν «θετική ενέργεια», σε ιστοσελίδες όπου γίνεται πολύς λόγος πώς θα τη «βοηθήσουμε» να μας κατακλύσει, επίσης, όταν πρόκειται να οργανωθεί μια εκδήλωση, να διακοσμηθεί ένας χώρος, συνήθως ένα Γυμναστήριο ή ένα σπίτι, ή να επιλέξει κάποιος τα πρόσωπα με τα οποία θα συναναστραφεί και τον τόπο που θα τα συναντά. Θα ακούσετε να λένε ότι άλλες μέρες έχουν «θετική ενέργεια» και άλλες όχι, και πολλά πολλά τέτοια. Υπάρχουν πράγματι άνθρωποι που απλώς χρησιμοποιούν αυτή την ορολογία για να δηλώσουν την καλή ψυχική κατάσταση που νιώθει κάποιος όταν συναντά αγαπημένα πρόσωπα, ευχάριστους τύπους με χιούμορ και ευστροφία. Ή όταν γυρίζουν από μια εκδήλωση που τούς έδωσε χαρά, ακόμη κι από ένα ξεκούραστο περίπατο στη φύση. Τι πιο ωραίο και πιο φυσικό; Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια οι όροι «θετική ενέργεια», «αρνητική ενέργεια» δεν είναι πια τόσο αθώοι. Τους χρησιμοποιούν συγκαλυμμένα, για να ξεγελάσουν, κύκλοι που προέρχονται από ανατολικές θρησκείες, ινδουισμό και βουδισμό κυρίως, (οι βουδιστές χρησιμοποιούν τον όρο «αύρα») εννοώντας την «ενέργεια» που για αυτούς υπάρχει διάχυτη σε όλο το σύμπαν («συμπαντική ενέργεια») και η οποία έχει κατά τη γνώμη τους θεϊκές ιδιότητες (ο θεός τους δηλ. είναι μια αφηρημένη δύναμη). Σε άλλη παραλλαγή, είναι η «ενέργεια» που έχουν και μπορούν να απελευθερώσουν άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με «πνευματικά υπερφυσικά όντα», τα οποία δυστυχώς δεν είναι τίποτα άλλο παρά πονηρά πνεύματα, δαιμόνια. Είναι κι αυτή μια διδασκαλία της «Νέας Εποχής», για την οποία πρέπει να μιλήσουμε μια άλλη φορά. Για τώρα, να ξέρετε απλώς ότι είναι μια πανθρησκεία, μια ομπρέλα κάτω από την οποία στεγάζονται ποικίλα θρησκευτικά και παραθρησκευτικά συστήματα με δόλιους σκοπούς.
— Υπάρχουν και μέθοδοι για να απομακρύνεις την αρνητική ενέργεια, είδα σε μια ιστοσελίδα σχετική κάποτε. Έλεγε να προσέχεις να μην έχεις το χώρο σου ακατάστατο, να μην είναι πολύ γεμάτος, να αερίζεται συχνά για να κινείται η ενέργεια ελεύθερα! Βέβαια κάποια πράγματα τα εφαρμόζει και η μητέρα μου που δεν έχει ιδέα για... «θετική ενέργεια».
— Έτσι είναι, Αλεξάνδρα. Όλοι θέλουμε ένα ευχάριστο περιβάλλον και ποτέ δε σκεφτήκαμε ότι αυτό έχει να κάνει με «θετική ή αρνητική ενέργεια» υπερφυσική. Και μπορεί να διαβάσεις και πιο παράξενα πράγματα, όπως «πετάξτε από το χώρο σας όλα τα σκουπίδια, από ρούχα που δε χρησιμοποιείτε μέχρι ανθρώπους που δε νιώθετε ότι σας εκτιμούν». Δηλαδή και οι άνθρωποι μπορεί να θεωρούνται «σκουπίδια» όταν δεν μας εκτιμούν;
— Όμως, κύριε, τί σχέση έχουν όλα αυτά με τις θρησκείες, αφού ο καθένας μπορεί να αποδίδει τη θετική ενέργεια όπου νομίζει... στην προσευχή, σε ένα χαμόγελο, στην αγάπη πού δείχνουμε και μας δείχνουν, στην πίστη που μπορεί να έχει κάποιος στον εαυτό του, στις καλές φιλίες που μπορεί να έχει...
— Αυτή ακριβώς είναι η παγίδα, Ανδρέα, από τούς προπαγανδιστές της «θετικής ενέργειας», δηλαδή της «Νέας Εποχής». Να μπερδεύονται όλα τόσο πολύ, ώστε, στην αρχή τουλάχιστον —και για να μην αντιδρούν οι χριστιανοί— να θεωρούν ακριβώς αυτό που είπες, ότι ο καθένας μπορεί να αποδίδει τη θετική ενέργεια όπου προτιμά.
Σκεφτείτε όμως, παιδιά δεν είναι θρησκευτική έννοια να αποδίδονται υπερφυσικές δυνάμεις σε μια ακαθόριστη δύναμη που δήθεν υπάρχει διάχυτη στο σύμπαν; Τί είδους ενέργεια είναι αυτή που δεν έχει καμιά σχέση με τούς νόμους της Φυσικής; Και δεν είναι σαφώς αντίθετη από την Ορθόδοξη πίστη μας; Ο Θεός μας είναι Ένας, Τριαδικός και είναι προσωπικός Θεός, όχι μια αφηρημένη δύναμη διάχυτη στο σύμπαν. Μάλιστα, εμείς οι φτωχοί, χρωστάμε τη σωτηρία μας στον Υιό Του, που σαρκώθηκε, έπαθε και νίκησε το θάνατο με την Ανάσταση Του! Αυτήν ακριβώς την αλήθεια θέλουν να γκρεμίσουν.
Αυτό πού λένε «θετική ενέργεια», στην πραγματικότητα είναι η παντοδύναμη χάρη του Θεού, πού μπορεί και βοηθά τον άνθρωπο να ξεπερνά τις δυσκολίες, να γίνεται αισιόδοξος στις πιο αντίξοες συνθήκες και που τον καθιστά αγαπητό στο περιβάλλον του. Δεν σας έχει τύχει να βρεθείτε κοντά σε κάποιον άνθρωπο του Θεού, που σας τράβηξε τόσο η συντροφιά του, που δεν θέλατε να φύγετε από πλάι του; Η παρουσία του Θεού στην ψυχή αυτού του ανθρώπου, τον κάνει ελκυστικό και αξιαγάπητο. Η δροσιά του Αγίου Πνεύματος του χαρίζει μια ισορροπημένη προσωπικότητα, αποδεκτή και από κάποιον που μπορεί να μη ζει τη ζωή της Εκκλησίας μας. Εκεί που πνέει η χάρη του Θεού δε θα συναντήσουμε θεωρίες που τραυματίζουν το ανθρώπινο πρόσωπο κι ας φαίνεται ότι θέλουν να το βοηθήσουν.
Εσείς μόνοι σας είπατε ότι σας παραξένεψε που ο άνθρωπος άλλοτε προβάλλεται ως παντοδύναμος που πρέπει να ελευθερώσει τις κρυμμένες του δυνάμεις και άλλοτε ως αντιπαθητικό «σκουπίδι» που πρέπει να αποβληθεί. Δε θα συναντήσουμε τέτοιες υπερβολές στην πίστη μας! Προσέξτε, παιδιά μου! Σήμερα θεωρείται πολύ «in» να πεις: «χρειάζομαι θετική ενέργεια για να το αντιμετωπίσω», θεωρείται όμως πολύ αναχρονιστικό και μάλλον ντρεπόμαστε να πούμε: «Θα προσευχηθώ για σένα, έχει ο Θεός!». Εξάλλου, είπαμε, στόχος των αντίθεων γύρω μας είναι να τα ανακατέψουμε όλα μέσα μας, για να σβήσει η ιδέα του αληθινού Θεού. Δε θέλουν να ακούγεται το όνομα του Χριστού. Το πρόβλημα δεν είναι στα λεκτικά σχήματα που ο καθένας θα χρησιμοποιεί, ούτε στους πρακτικούς κανόνες που θα εφαρμόζει στην καθημερινή του ζωή. Αυτό πού μετράει είναι να μη χάσουμε το θησαυρό μας, την Ορθόδοξη πίστη μας στον Έναν Αληθινό Θεό, μέσα στο παγκόσμιο παζάρι των ιδεών που δεν ξεχωρίζει καλό ή κακό, σωστό ή λάθος.

Κ.
Πηγή: Ορθόδοξο χριστιανικό νεανικό περιοδικό "Προς τη ΝΙΚΗ"

Wednesday the 21st. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©