Διαλογισμός και Γιόγκα «φουσκώνουν τα μυαλά»

Print
Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018

Σύμφωνα με τις Βουδιστικές διδασκαλίες, ο εαυτός είναι μια ψευδαίσθηση. Ο Βουδισμός κηρύττει μια θεμελιωδώς ανιδιοτελική κοσμοθεωρία, ενθαρρύνοντας τους οπαδούς να παραιτηθούν από τις ατομικές επιθυμίες και να αποστασιοποιηθούν από τον εαυτό τους. Για επίτευξη αυτής της προοπτικής, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ασκούν γιόγκα και διαλογισμό.

Αλλά, μια πρόσφατα δημοσιευμένη ψυχολογική μελέτη, έρχεται σε άμεση αντίθεση με αυτήν την προσέγγιση, διαπιστώνοντας ότι οι σύγχρονες πρακτικές διαλογισμού και γιόγκα στην πραγματικότητα φουσκώνουν το Εγώ.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Mannheim στη Γερμανία, αξιολόγησε την αίσθηση αυτοβελτίωσης 93 μαθητών γιόγκα, σε μια περίοδο 15 εβδομάδων, χρησιμοποιώντας διάφορα κριτήρια. Πρώτον, αξιολόγησαν την αυτοβελτίωση των συμμετεχόντων ζητώντας τους να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τον μέσο μαθητή γιόγκα στην τάξη τους. (Οι συγκρίσεις με τον μέσο όρο είναι ο συνηθισμένος τρόπος μέτρησης της αυτοεκτίμησης). Δεύτερον, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο εντοπίζει τις ναρκισσιστικές τάσεις, όπου έπρεπε να αξιολογήσουν το βαθμό στον οποίο φράσεις όπως «όλοι θα μιλούν για τα επιτεύγματά μου» εφαρμόζεται σ’ αυτούς. Και τέλος, αξιολόγησαν την αυτοεκτίμηση των συμμετεχόντων, ζητώντας τους να καταγράψουν σε μια κλίμακα, το βαθμό με τον οποίο συμφωνούν με δηλώσεις όπως «Αυτή τη στιγμή έχω υψηλή αυτοεκτίμηση».

Όταν οι μαθητές αξιολογήθηκαν μέσα σε μια ώρα μετά τη συνεδρία γιόγκα, έδειξαν σημαντικά υψηλότερη αυτοεκτίμηση, σύμφωνα με τα τρία πιο πάνω κριτήρια, παρά όταν δεν είχαν κάνει γιόγκα στις προηγούμενες 24 ώρες.

Μια δεύτερη μελέτη με 162 άτομα που ασκούσαν διαλογισμό, διαπίστωσε ότι η πρακτική είχε παρόμοιες επιπτώσεις στην αίσθηση αυτοανάπτυξης όπως η γιόγκα. Σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τους εαυτούς τους με βάση δηλώσεις όπως "Σε σύγκριση με τον μέσο συμμετέχοντα αυτής της μελέτης, είμαι ελεύθερος από προκαταλήψεις". Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες είχαν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση στην ώρα μετά το διαλογισμό, από όταν δεν είχαν διαλογιστεί για 24 ώρες.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης το αίσθημα ευεξίας των συμμετεχόντων με τη χρήση δύο ‘εργαλείων’, την κλίμακα μέτρησης του βαθμού στον οποίο κάποιος είναι ευχαριστημένος με τη ζωή του (satisfaction with life scale), και το μέτρο ευημερίας (ευδαιμονίας) που αξιολογεί το βαθμό στον οποίο κάποιος αισθάνεται ότι έχει ικανοποιητική αυτονομία, γνώση του περιβάλλοντός του, προσωπική ανάπτυξη, καλές διαπροσωπικές σχέσεις, σκοπό στη ζωή και αυτοαποδοχή. Διαπίστωσαν ότι το αίσθημα ευεξίας αυξάνεται παράλληλα με την αυτό - ανάπτυξη, γεγονός που υποδηλώνει ότι το αίσθημα αυτό-ανάπτυξης και αυτοπεποίθησης σχετίζεται με την αυξημένη αίσθηση ευεξίας που πολλοί παίρνουν από το διαλογισμό.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, οι θρησκευτικές βουδιστικές πρακτικές όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορεί να μην κάνουν αυτά τα οποία κηρύσσουν οι υποστηριχτές τους, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. «Tο να ησυχάσει και να ηρεμήσει -να εξαλειφθεί το Εγώ - αποτελεί κεντρικό στοιχείο της φιλοσοφίας της γιόγκα και του Βουδισμού. Αυτό το στοιχείο και τα υποτιθέμενα αποτελέσματά του θα πρέπει να τύχουν σοβαρής επανεξέτασης», γράφουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές. «Επιπλέον, η ηρεμία - καταστολή του Εγώ -  επικαλείται για να εξηγήσει τα ευεργετικά αποτελέσματα των διαφόρων ψυχοσωματικών πρακτικών της γιόγκα και του διαλογισμού. Αντίθετα, παρατηρήσαμε ότι οι ψυχοσωματικές αυτές πρακτικές (της γιόγκα και του διαλογισμού) ενισχύουν το αίσθημα αυτό-εκτίμησης και αυτή η ‘ενδυνάμωση’ – με τη σειρά της – ενισχύει το αίσθημα ευεξίας».

Ο διαλογισμός μπορεί πράγματι να είναι ναρκισσιστικός, σημειώνει ο Βουδιστής συγγραφέας Lewis Richmond στην εφημερίδα “The Huffington Post”. «Το να κάθεται κάποιος σιωπηλός, σε ησυχία, με τα μάτια κλειστά ή να κοιτάζει τον τοίχο, με την προσοχή εστιασμένη στην αναπνοή, στο σώμα και τη διανοητική δραστηριότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ως ‘απορροφημένος στον εαυτό του’», λέει. Εκείνοι που ασκούν τον διαλογισμό με μια εγωκεντρική προοπτική πιθανότατα θα γίνουν περισσότερο φίλαυτοι και ιδιοτελείς, και όχι λιγότερο.

https://qz.com/1307380/yoga-and-meditation-boost-your-ego-say-psychology-researchers/

Wednesday the 24th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©