ΜΕΡΟΣ Γ. ΣΑΗEΝΤΟΛΟΓΙΑ: ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. "Leah Remini: Scientology and the Aftermath"

Print
Παρασκευή, 25 Μαίου 2018

Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελένη Ζήνωνος

Στη βραβευμένη με Emmy σειρά του τηλεοπτικού καναλιού A&E, «Λία Ρεμίνι: Η Σαηντολογία και οι Συνέπειές της»-"Leah Remini: Scientology and the Aftermath" η ηθοποιός μετατρέπεται σε ερευνητή δημοσιογράφο, συνοδευόμενη από τον πρώην ανώτατο εκτελεστικό λειτουργό της Σαηεντολογίας, τον Αυστραλό Μάικ Ρίντερ, για ν’ αποκαλύψει την απόκρυφη πραγματικότητα της οργάνωσης. Ήδη από το πρώτο επεισόδιο στέλνει δραματικό μήνυμα:  Προσέχετε τα παιδιά σας, προσέχετε τους φίλους σας. ΒΓΑΛΤΕ-ΤΟΥΣ-ΑΠ’ ΑΥΤΗ-ΤΗΝ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ!!!

Αναφερόμενη στο παρελθόν της, με την πεποίθηση ενός αφοσιωμένου (τότε) οπαδού, η Ρεμίνι εξετάζει τη σκιώδη ιεραρχία της Σαηεντολογίας και την απατηλή υπόσχεσή της ότι θα οδηγήσει τους «πιστούς» της στη «μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων τους σε κάθε πτυχή της ζωής τους…», ενώ παράλληλα αποστέλλει τρανταχτή προειδοποίηση σε όσους μπορεί να είναι ευάλωτοι στις φανταχτερές υποσχέσεις των στρατηγικών Μάρκετινγκ της Σαηεντολογίας.

Σε συνέχεια του Α΄ και Β΄ μέρους, παραθέτουμε κάποιες χαρακτηριστικές λεπτομέρειες από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις των εκπομπών της Ρεμίνι.

(Οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι, ο όρος «εκκλησία» χρησιμοποιείται εξ ανάγκης στα κείμενά μας,  διότι η οργάνωση είναι εγγεγραμμένη στην Αμερική με την Επωνυμία «Εκκλησία της Σαηεντολογίας» - και μ’ αυτό το όνομα αναφέρεται στα αγγλικά κείμενα. Με τον δόλιο αυτό τρόπο πέτυχε να καθιερωθεί ως «θρησκεία», απολαμβάνοντας φορολογικές απαλλαγές και το «απυρόβλητο» του νόμου).

«ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΛΟΥΣΙΟΣ, ΦΤΕΙΑΞΕ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ»

Τάδε έφη Ρον Χάμπαρντ, συγγραφέας άθλιας ποιότητας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας και ιδρυτής της «εκκλησίας» της Σαηεντολογίας

Σύμφωνα με τη Ρεμίνι, δεν θα ήταν ασυνήθιστο για ένα άτομο να δαπανήσει περίπου 500 χιλιάδες δολάρια για να φτάσει στα ανώτερα επίπεδα της Σαηεντολογίας.

 • Όλοι οι Σαηεντολόγοι, ανεξαρτήτως βαθμού, πρέπει να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια της «Διανοητικής» (Dianetics). Με δομή παρόμοια με ενός κολλεγίου, υπάρχουν βιβλία και μαθήματα που πρέπει να πληρώσουν. Η Σαηεντολογία ενημερώνει συνεχώς το περιεχόμενο των μαθημάτων, οπότε ακόμα και αν φτάσει κάποιος στην κορυφή, αναγκάζεται να επαναλάβει τα σεμινάρια και να αγοράσει τα νέα βιβλία. Οι περισσότεροι Σαηεντολόγοι παίρνουν δάνεια και πιστωτικές κάρτες υποθηκεύοντας τα σπίτια τους, και καταλήγουν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας.
 • Υπάρχει επίσης πρόστιμο 100,000 δολαρίων σε όποιον αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τη διδασκαλία και τις πεποιθήσεις της Σαηεντολογίας, ακόμα και σε μέλη κατώτερης θέσης».

ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Φαύλος κύκλος:  Αν η Σαηεντολογία δεν «αποδίδει» για κάποιο μέλος, είναι δικό του λάθος και πρέπει να υποστεί τις συνέπειες:

«Οι Σαηεντολόγοι πιστεύουν ότι αν δεν έχεις τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τα μαθήματα, είναι επειδή κάνεις κάτι ανήθικο, το οποίο δεν ομολογείς με ειλικρίνεια».

 • Η Mary Kahn (3ο επεισόδιο), Σαηεντολόγος από το 1973, λέει ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει την οργάνωση το 2013, διότι η εκπαίδευση την είχε τσακίσει. Η Kahn έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο (ΟΤ8) αλλά εξαναγκάστηκε να επαναλάβει τα περισσότερα μαθήματά της. Ο χρόνος και τα χρήματα που ξόδεψε στη Σαηεντολογία, την οδήγησαν στα όρια της κατάρρευσης και τελικά στην απόφαση να εγκαταλείψει την Οργάνωση, και τον ηλικίας 22 χρόνων γιο της, ο οποίος παραμένει σ’ αυτήν.
 • Όμως, πριν φύγει, η Kahn πέρασε μήνες στο Freewinds, το ιδιωτικό κρουαζιερόπλοιο της Σαηεντολογίας, το οποίο πηγαίνει πέρα δώθε μεταξύ των νησιών της Καραϊβικής και λειτουργεί σαν αίθουσα διδασκαλίας στη θάλασσα και ουσιαστικά κρατά τα μέλη ως ομήρους μέχρις ότου οι ηγέτες της ‘εκκλησίας’ αποφασίσουν ότι τα μέλη-επιβάτες έμαθαν όσο πιο πολλά μπορούσαν.
 • «Το πλεονέκτημα του ‘Freewinds’ είναι ότι απομονώνει τα μέλη και τα εξαναγκάζει να δίνουν συνεχώς περισσότερα χρήματα. …Είσαι αιχμάλωτος μαθητής σ’ ένα πλοίο που κινείται στη θάλασσα», λέει ο Ρίντερ, «… υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να σου αποσπάσουν χρήματα και δεν έχεις που να κρυφτείς».
 • Ενώ ήταν στο πλοίο, η Kahn δήλωσε ότι υποβλήθηκε σε έντονες ανακρίσεις ή, όπως τις αποκαλεί, "ψυχικό άλεσμα". Για την Kahn, "κάθε δευτερόλεπτο ήταν κόλαση".

Η «Γέφυρα» δεν είναι τίποτε άλλο από μια  ακριβοπληρωμένη … «ΑΠΟΒΑΘΡΑ»

 • Οι Σαηεντολόγοι πιστεύουν ότι εργάζονται για να σώσουν τον πλανήτη. Όπως εξηγεί ο Ρίντερ, όραμά τους είναι να «καθαρίσουν τον κόσμο» (“clear the world”), και αυτό θα επιτευχθεί, όπως διδάσκονται, όταν η πλειοψηφία των ανθρώπων γίνουν «Καθαροί» (“Clear”) μέσω της σειράς σεμιναρίων της Σαηεντολογίας: «Η Γέφυρα προς την Απόλυτη Ελευθερία» (Τhe Bridge to Total Freedom)…
 • Όλα ξεκινούν από ένα δωρεάν τεστ προσωπικότητας, το οποίο εντοπίζει «σοβαρά προβλήματα», για τα οποία όμως, όπως ισχυρίζονται, η Σαηεντολογία έχει όλες τις λύσεις: εντατικά συμβουλευτικά σεμινάρια ώτιτινγκ (auditing) στην αρχή, διάρκειας συνήθως 12.5 ωρών και κόστους περίπου 5000 δολαρίων.

Η μεγάλη αποκάλυψη σχετικά με τη Σαηεντολογία:

 • «Στα ανώτερα επίπεδα της ‘Γέφυρας’ μαθαίνεις ποιος είσαι πραγματικά, που είναι αυτό που ήσουν πριν καν ξεκινήσεις τη διαδικασία της γέφυρας και ξοδέψεις τις οικονομίες μιας ζωής», λέει ο Ρίντερ. «Και, τότε, για να μάθεις ποιος πραγματικά είσαι, πρέπει να ξεγράψεις όλα όσα έμαθες μέχρι τότε και να πάρεις ακόμα περισσότερα μαθήματα. Δεν είναι τυχαίο», καταλήγει, «ότι πολλοί Σαηεντολόγοι απογοητεύονται όταν φτάσουν στο 8ο επίπεδο (OT Level VIII) και είναι τότε που βλέπεις τους περισσότερους να εγκαταλείπουν την Οργάνωση.

 «Είναι μια τραυματική εμπειρία αυτά που περάσαμε όλοι, αυτά που έχουν περάσει τόσοι Σαηεντολόγοι και μέλη της Sea Org», λέει η Ρεμίνι. «Η Σαηεντολογία σού υπόσχεται την απόλυτη ελευθερία, αλλά σε καθιστά απόλυτα φυλακισμένο. Σού παίρνει όλη σου τη ζωή, την πνευματικότητα, την ελευθερία σου. Σε κάνει να πιστεύεις ότι χωρίς αυτήν θα καταλήξεις ένας αποτυχημένος, σε κάνει να πιστεύεις ότι χωρίς αυτή κυριολεκτικά θα πεθάνεις. Θυσιάζεις τα πάντα – χρήματα, χρόνο, την οικογένειά σου, την καριέρα σου – γι’ αυτή τη ‘γέφυρα’. Και ελπίζω να εξηγήσαμε στον κόσμο, μη χάνετε τον καιρό σας!».

Υπερφυσικές δυνάμεις για τους … προχωρημένους

Σύμφωνα με τη Σαηεντολογία, τα μέλη που έχουν ολοκληρώσει τα μαθήματα μέχρι το 8ο επίπεδο της «Γέφυρας», απέκτησαν υπερφυσικές ικανότητες, όπως τηλεκινησία και τηλεπάθεια και έχουν ανακτήσει «μνήμη» των προηγούμενων ζωών τους. Εντούτοις, παρά τις ανώτατες θέσεις τους στη Σαηεντολογία, κανείς από τους προσκεκλημένους στις εκπομπές της Ρεμίνι δεν είδε ποτέ κάποιον να ανέρχεται την κλίμακα της «Γέφυρας» και να αποκτά εξαιρετικές δυνάμεις οποιουδήποτε είδους.

Αν οι άνθρωποι παραπονεθούν ότι δεν απέκτησαν καμιά από αυτές τις ικανότητες, τότε χαρακτηρίζονται «κατασταλτικά άτομα» ("suppressive person"), με όλες τις συνέπειες.

Γιατί δεν φεύγουν;  Η έξοδος από τη Σαηεντολογία δεν αποτελεί ελεύθερη επιλογή

 • Η «εκκλησία» (!!) επιβάλλει στα μέλη της πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων αν φύγουν.
 • Κάποια μέλη της Σαηεντολογίας, πιθανόν να χάσουν ολόκληρη την οικογένειά τους αν φύγουν. Αν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του ατόμου που φεύγει παραμείνουν στην «εκκλησία», θα υποχρεωθούν ν’ αποκοπούν (disconnect) από εκείνο το άτομο, που σημαίνει να διακόψουν κάθε επικοινωνία και ουσιαστικά δεν πρόκειται να τους ξαναδεί.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΟΥΝ;

 • Γνωστή ως Sea Org, η χερσαία σήμερα ‘Θαλάσσια Οργάνωση’ (Sea Organization) που χειρίζεται τις ανώτερες διοικητικές εργασίες, σύμφωνα με τη Σαηεντολογία αποτελεί «θρησκευτικό τάγμα, που περιλαμβάνει τα πλέον αφοσιωμένα μέλη – Τον ‘κλήρο’ της ‘εκκλησίας’».
 • Όπως εξηγεί ο Ρίντερ, υπάρχει (Ι) ο ‘κλήρος’ (clergy), τα πλήρους απασχόλησης μέλη που αφιερώνουν τη ζωή τους στην επίτευξη των στόχων της Σαηεντολογίας και (ΙΙ) τα απλά μέλη, οι ‘ενορίτες’ (parishioners) Σαηεντολόγοι που πληρώνουν χρήματα για τις ‘υπηρεσίες’ που δέχονται από τους Σαηεντολόγους της Sea Org. Τα μέλη της Sea Org ζουν κοινοβιακά σε καταλύματα που τους παρέχονται από τη Σαηεντολογία.
 • Για να γίνει κάποιος μέλος της ‘Θαλάσσιας Οργάνωσης’ πρέπει να υπογράψει συμβόλαιο για ένα δισεκατομμύριο χρόνια, με το οποίο εκχωρεί ολόκληρη τη ζωή του στη Σαηεντολογία. Επειδή οι Σαηεντολόγοι πιστεύουν στη μετενσάρκωση, βάσει του συμβολαίου αυτού, τα μέλη της Sea Org δεσμεύονται ότι θα ... επιστρέψουν για να την υπηρετήσουν ξανά στις επόμενες ζωές τους.

Τα μέλη της ‘Θαλάσσιας Οργάνωσης’ Sea Org, που αφιέρωσαν χρόνια ακόμα και δεκαετίες εργαζόμενοι για τη Σαηεντολογία, φεύγουν χωρίς οποιαδήποτε εφόδια για τη νέα τους ζωή.

 • Τα παιδιά που μεγαλώνουν στη Σαηεντολογία, παίρνουν μόνο βασική εκπαίδευση, όπως ανάγνωση, γραφή και λίγη αριθμητική, ενώ τον περισσότερο χρόνο δέχονται τις διδασκαλίες της Σαηεντολογίας ή εργάζονται σε βαριές αγγαρείες.
 • Αν και στα μέλη της Sea Org παρέχονται τα βασικά προς το ζην (κοινοβιακή διαμονή σε άθλιες συνθήκες, ομοιόμορφη ενδυμασία και φτωχά γεύματα), οι «μισθοί» τους (όταν και εάν τους πληρώσουν), κυμαίνονται κατά μέσο όρο σε 50 δολάρια για εβδομαδιαία εργασία 100 ωρών.

Κάποια μέλη δεν μπορούν να φύγουν λόγω εκβιασμού

Φωτο: Ο Τομ Κρουζ, ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς του Χόλυγουντ και αφοσιωμένο ανώτερο στέλεχος της Σαηντολογίας (/Getty Images)

Αναπόσπαστο μέρος τού να είναι κάποιος μέλος της Σαηεντολογίας, αποτελεί και η εξαγόρευση των πιο κρυφών και σκοτεινών μυστικών του, προκειμένου να φτάσει σε ‘πνευματική καθαρότητα’. Όλα όμως οπτικογραφούνται. Εμπειρογνώμονες που έχουν μελετήσει τη Σαηεντολογία και την ικανότητά της να κρατά τους ανθρώπους αφοσιωμένους σ’ αυτήν, πιστεύουν ότι ο εκβιασμός, ειδικά για τις διασημότητες, παίζει τεράστιο ρόλο. Εάν οι διασημότητες δεν θέλουν να διαρρεύσουν τα μυστικά τους, πρέπει να παραμείνουν στην «εκκλησία».

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ

Πλύση εγκεφάλου (Brainwashing)

Ευθύς εξ αρχής με την εισδοχή τους στη Σαηεντολογία, τα μέλη υποβάλλονται στη νοοτροπία «ΕΜΕΙΣ –ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» και διδάσκονται να πιστεύουν ότι:

 • Όλα τα «εκτός Σαηεντολογίας» μέσα ενημέρωσης λένε ψέματα.
 • Πρέπει να παίρνουν την πληροφόρησή τους αποκλειστικά και μόνο από άλλους Σαηεντολόγους.
 • Ποτέ να μην εμπιστεύονται «εξωτερικές πηγές» για μάθηση και ‘πνευματική’ καθοδήγηση.
 • Όλα τα είδη κυβερνήσεων έχουν δεσμευτεί να μην βοηθούν τους ανθρώπους και δεν πρέπει να τις εμπιστεύονται.

Όπως εξηγεί ο Ρίντερ, η Σαηεντολογία χρησιμοποιεί αυτού του είδους πλύση εγκεφάλου των μελών της, ώστε να τους αποτρέπει από την υποβολή καταγγελιών εναντίον της.

Η Ρεμίνι - την οποία εισήγαγε στη Σαηεντολογία η μητέρα της ενώ ήταν ακόμα έφηβη -παραδέχεται ότι υπήρξε θύμα πλύσης εγκεφάλου, λέγοντας ότι μεγάλωσε στην οργάνωση και δεν γνώρισε τίποτε άλλο έξω απ’ αυτήν. Μέχρι σήμερα δυσκολεύεται να εγκλιματιστεί στη ζωή εκτός της «εκκλησίας».

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ, ΚΡΥΜΕΝΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΕΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ:

«Όποιος είναι ικανός στις δημόσιες σχέσεις, μπορεί να εξουσιάζει όλο τον κόσμο» -L. Ron Hubbard

Ο Marc Headley (ντοκιμαντέρ νο 5) υπέγραψε τη σύμβαση διάρκειας ενός δισεκατομμυρίου ετών με τη Σαηεντολογία, όταν ήταν μόλις 15 ετών και στάλθηκε να εργαστεί στη Golden Era Productions, την εταιρεία παραγωγής ταινιών της οργάνωσης (στη βάση Hemet California), η οποία δημιουργεί το διαφημιστικό υλικό της ‘εκκλησίας’. Στην ηλικία των 20 – 30 χρόνων, ο Marc ήταν υπεύθυνος για τη διοργάνωση των  φαντασμαγορικών εκδηλώσεων της Σαηεντολογίας, όπου οι δήθεν «επιτυχίες» της παρουσιάζονταν σε βίντεο γεμάτα με επίπλαστους αριθμούς, καθώς ο στόχος ήταν «να κάνουν τη Σαηεντολογία να φαίνεται ότι αναπτύσσεται συνεχώς».

«Αυτά τα φαντασμαγορικά ‘events’ απευθύνονται στα μέλη και στοχεύουν να τους δημιουργήσουν αισθήματα ευφορίας και υπερηφάνειας, ότι ανήκουν σ’ ένα μεγάλο οργανισμό με μεγάλη προσφορά σε όλο τον πλανήτη, με απώτερο στόχο να τους αποσπάσουν χρήματα, το χρόνο τους και τη ζωή τους», λέει η Ρεμίνι. «Οι αριθμοί με έκαναν (τότε) να εξακολουθώ να τους δίνω τα χρήματά μου και τον χρόνο μου». Σήμερα όμως βεβαιώνει ότι τα νούμερα ήταν παραφουσκωμένα ή απλώς, «ψέματα».

 Για παράδειγμα, σύμφωνα με αυτά τα βίντεο:

·         Το προωθούμενο από τη Σαηεντολογία «πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά», έχει επιτύχει να μειώσει την κατανάλωση ναρκωτικών κατά διψήφιο αριθμό, και

·        Oταν εφαρμόστηκε η μέθοδος εκπαίδευσης του Χάμπαρντ «Μαθαίνω πώς να μαθαίνω» ("study technology") σε σχολεία των οποίων οι μαθητές είχαν απόδοση κάτω από τη βάση, (σύμφωνα με το βίντεο) εκείνοι οι μαθητές πήραν βαθμούς Α+ μέσα σε μία μόλις εβδομάδα.

«Όλ’ αυτά είναι ‘στημένα’», εξηγεί ο Ρίντερ. «Ένα ξεγέλασμα, μια απάτη».

Πηγές :http://www.imdb.com/name/nm1721280/news

Δείτε όλα τα ντοκιμαντέρ της σειράς Leah Remini Scientology And The Aftermath εδώ

Περισσότερα κείμενα στα Ελληνικά Σχετικά με τη Σαηεντολογία εδώ:

H ζωή μου στη Σαηεντολογία

Η έφηβη που δραπέτευσε από τη Σαηεντολογία:

Την κράτησαν αιχμάλωτη 12 χρόνια μέσα σε ένα πλοίο (2)

Γονείς ψάχνουν απεγνωσμένα τα παιδιά τους που παγιδεύτηκαν στη Σαηεντολογία

«Η Σαηεντολογία με εξανάγκασε να κάνω έκτρωση»

ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΕΦΕΡΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

Επιθετικό μάρκετινγκ της Σαηεντολογίας στην Ιρλανδία (και όχι μόνο…)

Υπουργείο Υγείας της Ιρλανδίας: Το κέντρο αποτοξίνωσης της Σαηεντολογίας δεν έχει καμία επιστημονική βάση

Σαηεντολογία: Η Σέκτα της Απληστίας ( Μέρος Α΄)

Σαηεντολογία: Η Σέκτα της Απληστίας ( Μέρος Β΄)

Σαηεντολογία: Η Σέκτα της Απληστίας (Μέρος Γ΄)

Σαηεντολογία: Η Σέκτα της Απληστίας (Μέρος Δ΄-Τελευταίο) 

Monday the 17th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©