ΣΑΗEΝΤΟΛΟΓΙΑ: ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (Μέρος Α΄)

Print
Τετάρτη, 02 Μαίου 2018

"Leah Remini: Scientology and the Aftermath"

Η ηθοποιός  Leah Remini αγωνίζεται  γι’ αυτούς που  «δεν έχουν φωνή»…

 Leah Remini & Mike Rinder

Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελένη Ζήνωνος

Όταν το 2013 η Λία Ρεμίνι εγκατέλειψε τη Σαηεντολογία, στην οποία ανήκε για 35 χρόνια, δεν έφυγε κρυφά μέσα στη νύχτα.  Η γνωστή ηθοποιός αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ιστορία της σε σειρά ντοκιμαντέρ μέσω του Αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού A&E, με την ονομασία Leah Remini: Scientology and the Aftermath. Ως παραγωγός και παρουσιάστρια καταγράφει τις εμπειρίες άλλων πρώην μελών – θυμάτων της Σαηεντολογίας, που παραμερίζοντας τους ενδοιασμούς τους, εξιστορούν τις κακοποιήσεις, τα ψυχικά τραύματα, τη διάλυση οικογενειών και την οικονομική καταστροφή που υπέστησαν στα χέρια της καλούμενης «εκκλησίας» της Σαηεντολογίας.

Με συνεργάτη και συνοδοιπόρο τον Μάικ Ρίντερ, πρώην υψηλόβαθμο Σαηεντολόγο, είναι αποφασισμένοι ν’ αποκαλύψουν τις καταχρήσεις της οργάνωσης, την οποία στις εκπομπές τους αποκαλούν «πολύ-δισεκατομυριούχο ‘εκκλησία’, επιχείρηση, αυτοκρατορία και σέκτα».

Για τη Λία, η τηλεοπτική αυτή σειρά αποτελεί την προσωπική της απολογία, κατά την έκφρασή της, για τη διαφήμιση και προώθηση της Σαηεντολογίας που επιτελούσε για πολλά χρόνια, καθώς και φωνή αφύπνισης και προειδοποίησης για όσους σκέφτονται να προσχωρήσουν ή έχουν ήδη παγιδευτεί στην οργάνωση.

Παραθέτουμε πιο κάτω 5 πράγματα που μάθαμε από το πρώτο επεισόδιο της σειράς, το οποίο επικεντρώθηκε στη σκληρή πολεμική της οργάνωσης εναντίον των αποστατών της, όπως η Ρεμίνι, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής της «αποκοπής» (disconnection  - shunning) συγγενών και φίλων που έχουν εγκαταλείψει την οργάνωση.

(Σημείωση: Οφείλουμε να διευκρινίσουμε εξ αρχής, ότι, ο όρος «εκκλησία» χρησιμοποιείται εξ ανάγκης στα κείμενά μας,  καθώς η οργάνωση είναι εγγεγραμμένη στην Αμερική με την Επωνυμία «Εκκλησία της Σαηεντολογίας» - και μ’ αυτό το όνομα αναφέρεται στα αγγλικά κείμενα. Με τον δόλιο αυτό τρόπο πέτυχε να καθιερωθεί ως «θρησκεία», απολαμβάνοντας φορολογικές απαλλαγές και το «απυρόβλητο» του νόμου).

1. Ο γάμος του Τομ Κρουζ με την Κέιτ Χόλμς στάθηκε καταλύτης για την έξοδο της Ρεμίνι από τη Σαηεντολογία

 • Ο Κρουζ και η Χολμς παντρεύτηκαν το Νοέμβριο του 2006 με κουμπάρο τον αρχηγό της Σαηεντολογίας Ντέιβιντ Μισκάβιτς. Η Ρεμίνι ήταν προσκεκλημένη και της ασκήθηκαν πιέσεις να πάρει μαζί της «διάσημους» φίλους της.
 • Κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης, η Ρεμίνι εξέφρασε την απορία της για την απουσία της Σιέλλυ Μισκάβιτς, συζύγου του νυν αρχηγού της Σαηεντολογίας, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία μετά το θάνατο του ιδρυτή της Ρον Χάμπαρντ το 1986.
 • Αλλά, αυτό το αθώο ερώτημα θεωρήθηκε ως μια σημαντική παραβίαση της ιεραρχίας της «Εκκλησίας», όπου η «διάταξη» θέτει ακόμα και διάσημους οπαδούς της, όπως η Ρεμίνι, κάτω από τα μέλη του τμήματος της Σαηεντολογίας που ονομάζεται «Sea Org», στο οποίο ανήκει η Σιέλυ. Έτσι, η Ρεμίνι δεν είχε το «δικαίωμα» να ρωτήσει πού βρίσκεται η σύζυγος του ηγέτη της «Εκκλησίας». Όπως της λέχθηκε, ήταν μια απόδειξη, ότι η ηθοποιός είχε διαπράξει «εγκλήματα» κατά της Σαηεντολογίας. Υποβλήθηκε - και τιμολογήθηκε! – σε ανακρίσεις για ν’ αποκαλύψει τις «πνευματικές» της παραβάσεις. Δυστυχώς για την «εκκλησία», αρνήθηκε ν’ αποχωρήσει σιωπηλά μέσα στη νύχτα…

2. Τα μέλη ενθαρρύνονται ν’ αποκρύπτουν από τους γονείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα την υπογραφή δεσμευτικών συμβολαίων "δισεκατομμυρίων ετών"

 • Η  Έμυ Σκόμπυ, πρώην μέλος, η οποία ηγείτο των προσπαθειών της Σαηεντολογίας για προσέλκυση οπαδών στο Κέντρο Διασημοτήτων (Celebrity Centre) στο Χόλυγουντ, άρχισε να εργάζεται για την οργάνωση σε ηλικία 14 ετών. Όταν έγινε 16 χρόνων, οι αξιωματούχοι ενεργώντας κρυφά από τη μητέρα της, την έπεισαν να ενταχθεί στην ανώτερη ομάδα της οργάνωσης Sea Org, που προϋποθέτει παραίτηση από το σχολείο και ωράριο εργασίας πλήρους απασχόλησης.
 • Η μητέρα της Σκόμπυ και η ίδια Σαηεντολόγος, δεν ενημερώθηκε για τη δέσμευση της κόρης της για ένα δισεκατομμύριο χρόνια μέχρι την τελευταία στιγμή, οπότε παθητικά υπέγραψε τη γονική συναίνεση που απαιτείται για ανήλικα μέλη.
 • Η Σκόμπυ είπε επίσης στη Ρεμίνι ότι της δόθηκε εντολή να πει ψέματα στον πατέρα της, ο οποίος δεν ήταν μέλος και δεν θα το ενέκρινε, λέγοντάς του ότι θα έφευγε από το σπίτι για να δουλέψει σαν φωτομοντέλο. Όταν το ανακάλυψε ο πατέρας της έγινε έξω φρενών, αλλά ήταν πολύ αργά. Για τα επόμενα 27 χρόνια δεν είχε καμιά επικοινωνία με την Σκόμπυ, μέχρι που αυτή εγκατέλειψε την οργάνωση το 2005, εξαναγκάζοντας τη μητέρα της, αυτή τη φορά, που παρέμενε αφοσιωμένη στην οργάνωση, ν’ «αποκόψει» κάθε επικοινωνία μαζί της (disconnect…)

3. Η Σαηεντολογία καλύπτει την παιδική κακοποίηση και κάθε κακοποίηση στους κόλπους της, απαγορεύοντας στα μέλη της να κινηθούν νομικά εναντίον άλλων μελών   

 • Οι Σαηεντολόγοι διδάσκονται ότι το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης δεν είναι αποτελεσματικό και ότι τα εγκλήματα που διαπράττονται από τα μέλη (της Σαηεντολογίας) πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται από την «εκκλησία» και όχι από τους νόμους του «έξω κόσμου».
 • Ο τρόπος που η «εκκλησία» της Σαηεντολογίας χειρίζεται εγκλήματα, όπως η παιδική σεξουαλική κακοποίηση και βιασμοί, είναι να ΕΝΟΧΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΘΥΜΑ: Οι Σαηεντολόγοι διδάσκονται ότι κάθε κακό που τους συμβαίνει, είτε πρόκειται για άσεμνη επίθεση, είτε για διάγνωση καρκίνου, είναι αποτέλεσμα δικών τους «εγκλημάτων» που προηγήθηκαν. Οι ίδιοι νόμοι ισχύουν και για τα παιδιά...
 • Σε ειδική εκπομπή παρουσίασης των ντοκιμαντέρ της στις 29/11/2016, η Ρεμίνι ανέφερε: Η Σαηεντολογία διδάσκει ότι τα παιδιά είναι «‘ενήλικες ψυχές’ σε μικρά σώματα που επέστρεψαν στη Σαηεντολογία…τα παιδιά τυγχάνουν του ίδιου χειρισμού όπως οι ενήλικες».
 • Η λύση που δίνει η Σαηεντολογία σε οποιοδήποτε πρόβλημα είναι «περισσότερη Σαηεντολογία». Που σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος να πάρεις δικαιοσύνη, άφεση, θεραπεία ή οποιασδήποτε μορφής βοήθεια, είναι να πληρώσεις για περισσότερα μαθήματα Σαηεντολογίας... – ακόμα ένα παράδειγμα του πως η Σαηεντολογία εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο για να κερδίζει χρήματα.


4. Ο ηγέτης της Σαηεντολογίας Ντέϊβιντ Μισκάβιτς χειροδικεί κατά των αξιωματούχων της οργάνωσης

 • Αρκετά πρώην μέλη περιγράφουν τη διάθεση του ηγέτη της «εκκλησίας» ν’ αλλάζει με το παραμικρό και να γρονθοκοπεί, να σπρώχνει με βία και να τους σφίγγει από το λαιμό μπροστά σε άλλα μέλη της Σαηεντολογίας. O Τζεφ Χόκινς, πρώην μέλος, ανέφερε ότι ύστερα από μια τέτοια κακοποίηση, ο Μισκάβιτς τον κοίταξε και του είπε: «Ξέρεις γιατί το έκανα αυτό; Για να σου υπενθυμίσω ποιός είναι το αφεντικό».

5.  Ο πρώην Διεθνής Εκπρόσωπος της Σαηεντολογίας πέρασε στο αντίθετο στρατόπεδο και τώρα θεωρείται «εχθρός»

 • Ο Μάϊκ Ρίντερ ήταν Σαηεντολόγος για 46 χρόνια και για 20 χρόνια εργάστηκε στο πλευρό του Μισκάβιτς ως Διεθνής Εκπρόσωπος της «Εκκλησίας» της Σαηεντολογίας. Μέρος της δουλειάς του ήταν να «δυσφημεί και με κάθε τρόπο να εξουθενώνει τους επικριτές» της οργάνωσης, όπου κι αν βρίσκονταν, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων και πρώην μελών.
 • «Εάν η ‘Εκκλησία’ αποφάσιζε ότι κάποιος ήταν ‘εχθρός’ και έπρεπε να ‘σιωπήσει’ ή να καταστραφεί, ήταν δική μου δουλειά και το έκανα», λέει κατά τη διάρκεια του πρώτου ντοκιμαντέρ.
 • Ένα από τα πρώτα βήματα είναι να χαρακτηριστεί ο «εχθρός» ως «κατασταλτικό πρόσωπο» ("suppressive person" - "SP"), όρος που χρησιμοποιεί η οργάνωση για τους ανθρώπους που θεωρεί ότι επιδιώκουν να βλάψουν τους ασκούμενους στη Σαηεντολογία και να καταστείλουν την επίτευξη της αποστολής τους, που είναι να σώσουν τον πλανήτη... Οι Σαηεντολόγοι διδάσκονται ότι ένα «κατασταλτικό πρόσωπο» είναι τόσο επιβλαβές για την πνευματική τους εξέλιξη, ώστε κάθε επαφή μαζί τους πρέπει να αποκοπεί.
 • Υποβάλλεται επίσης στα μέλη (τους γίνεται πλύση εγκεφάλου) να πιστεύουν ότι, αυτή η πρακτική της αποκοπής ("disconnection") είναι για το καλό του ίδιου του ‘κατασταλτικού προσώπου’, καθώς η επανένταξή του στην ‘εκκλησία’ είναι ο μόνος τρόπος να επανακτήσει τη ‘σωτηρία’ και την οικογένειά του.
 • Έτσι, όταν ο Ρίντερ εγκατέλειψε την Σαηεντολογία το 2007, ήξερε ακριβώς ποιες θα ήταν οι συνέπειες των δημόσιων αποκαλύψεών του, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας επαφής με τα δύο παιδιά του από τον πρώτο γάμο του. Κανένα από τα παιδιά του δεν του μιλά, επειδή θεωρείται κατασταλτικό πρόσωπο.

«Αυτό που μετανιώνω περισσότερο είναι, ότι ήμουν η αιτία για δύο παιδιά να γεννηθούν και να μεγαλώσουν στη Σαηεντολογία», ανέφερε στην εκπομπή ο Ρίντερ. «Ουσιαστικά τα έχασα επειδή είναι ακόμα εκεί. Δεν επικοινωνούν μαζί μου…

Αν μπορέσω να βοηθήσω ένα άτομο που πιθανόν να έβλαψα στο παρελθόν, ή ν’ αποτρέψω να υποστεί ζημιά στο μέλλον, αν μπορέσω να βοηθήσω μια οικογένεια… έστω και μία, η οποία έχει διαλυθεί λόγω των πρακτικών της Σαηεντολογίας, τότε αξίζει να το γνωστοποιήσουμε και ελπίζουμε να το αποτρέψουμε».

Η Σαηεντολογία αμφισβητεί όσα παρουσιάζονται στα ντοκιμαντέρ, χαρακτηρίζοντας την τηλεοπτική σειρά Aftermath ως ‘δραματοποιημένα μυθιστορήματα’.

Αλλά, η Ρεμίνι, ο Ρίντερ και άλλοι επικριτές λένε, ότι, με τις αποκαλύψεις αυτές... μόλις που άγγιξαν το θέμα των αθέμιτων πρακτικών της ‘εκκλησίας’ της Σαηεντολογίας.

… συνεχίζεται.

Πηγή http://www.imdb.com/name/nm1721280/news

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς Leah Remini Scientology And The Aftermath σε βίντεο εδώ

Thursday the 24th. Joomla 2.5 Templates. Copyright © 2012. Παγκύπρια Ένωση Γονέων. | Developed by Logosnet.cy.net
Copyright 2012

©