ΘΥΜΩΜΕΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΛΙΠΟΘΥΜΙΕΣ

Έντονη ανησυχία επικρατεί σε Δημοτικό Σχολείο της νότιας Τανζανίας από την εμφάνιση μιας ασθένειας η οποία προκαλεί λιποθυμία σε νεαρά κορίτσια.
Την περασμένη εβδομάδα το Σχολείο έκλεισε για τρεις μέρες μετά τη λιποθυμία δεκαοκτώ μαθητριών σε μια μόνο μέρα.
Θυμωμένοι γονείς διαμαρτυρήθηκαν προς το Σχολείο και κατηγόρησαν δασκάλους ότι εξασκούν μαγεία στα παιδιά τους, αφού οι γιατροί δεν ανακάλυψαν οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα. Ιατρικός λειτουργός δήλωσε, ότι, το φαινόμενο μπορεί να προκαλείται από μία νεύρωση η οποία συνδέεται με τη μαγεία.

Μόνο κορίτσια επηρεάστηκαν

Μια από τις μαθήτριες δήλωσε: «Λιποθυμούσα στο σχολείο. Αισθανόμουν ζαλάδες και έχανα τις αισθήσεις μου. Δεν ήμουν σε θέση ούτε να μιλήσω, ούτε να περπατήσω, ούτε ν’ ακούσω. Ένιωθα τα πράγματα να κινούνται αργά γύρω μου αρχίζοντας από τα πόδια μου, και να εξαφανίζονται μέσα στο κεφάλι μου».
Οι δάσκαλοι λένε ότι επηρεάστηκαν μόνο κορίτσια κάτω των 16, σε μεικτά Σχολεία στα οποία φοιτούν 800 περίπου μαθητές.
Αρχικά, ειπώθηκε ότι λιποθυμούσαν τέσσερα κορίτσια σε καθημερινή βάση, αλλά υπήρξε μία δραματική αύξηση, όταν σε μια μόνο μέρα διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο 18 μαθήτριες.
Δημοσιογράφος του BBC, που επισκέφθηκε το Σχολείο, μετέδωσε, ότι, η ασθένεια είναι το θέμα συζήτησης ολόκληρης της πόλης. Οι λιποθυμίες συμβαίνουν εμφανώς μόνο το απόγευμα. Μερικοί γονείς κατηγόρησαν δασκάλους ότι κάνουν μαγεία σε κορίτσια.

Αφανής αιτία

Οι γιατροί είπαν ότι δεν υπάρχει λογική εξήγηση για την λιποθυμία. Ο γιατρός Ezekiel Mpuya, είπε ότι ιατρικές εξετάσεις δεν βρήκαν «καμία φυσική ανωμαλία ή οργανική ζημιά» στα κορίτσια. «Συνειδητοποιήσαμε ότι υποφέρουν από νεύρωση, η οποία εμφανίζεται μερικές φορές σε έφηβους μαθητές. Πιστεύεται, ότι, αυτό το Σχολείο συνδέεται με την μαγεία.»
 

BBC News. UK edition
Last Updated: Thursday, 13 May, 2004, 11:02 GMT 12:02 UK
 

Πίσω