ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΡΩΣΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΛΑΤΡΕΙΕΣ

Περίπου 300-500 ποικίλες θρησκευτικές λατρείες υπάρχουν σήμερα στη Ρωσία. Ο αριθμός των ατόμων τα οποία εμπλέκονται σε καταστροφικές και μυστικιστικές λατρείες φθάνει το ένα εκατομμύριο. Στην πλειοψηφία τους οι ηλικίες των μελών τους κυμαίνονται από 18 μέχρι 27 χρονών. Αυτές οι πληροφορίες δόθηκαν κατά την διάρκεια της «Στρογγυλής Τραπέζης» με θέμα «Ολοκληρωτικές λατρείες σαν όπλα μαζικής καταστροφής», που διεξήχθη στη Μόσχα την Τρίτη. Κορυφαίοι ψυχολόγοι, αντιπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλοι πολιτικοί και πολιτειακοί φορείς, πήραν μέρος στη συζήτηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Θρησκευτικών Μελετών, καθηγητή της φιλοσοφίας Alexander Dvorkin, υπάρχουν πολυάριθμες λατρείες στη Ρωσική επικράτεια, οι οποίες εισήχθησαν από το εξωτερικό, όπως οι Σαηεντολόγοι, οι Χάρε Κρίσνα, οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» και η «Ενωτική εκκλησία του Μουν». Ανάμεσα στις εγχώριες λατρείες ο κ. Dvorkin, έκανε αναφορά στο Κέντρο Bogorodichny (Μόσχα), το Ashram Shambaly (Novosibirsk), τη λατρεία του Vissarion (στην περιοχή Krasnoyarsk), τη Radasteya (στην περιοχή Ural) και άλλες.

«Η πιο ισχυρή και αυξανόμενη λατρεία είναι η κίνηση των Νεοπεντηκοστιανών η οποία εξαπλώνεται στην περιοχή Urals στη Σιβηρία και Άπω Ανατολή. Ο καθηγητής Dvorkin δήλωσε: «Ως συνήθως, οι Μορμόνοι και οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» είναι πολύ ενεργοί στη Ρωσική επικράτεια. Άλλες εγχώριες λατρείες εγγράφουν στους κόλπους τους άτομα κατεστραμμένα οικονομικά, φυσικά και ηθικά και εκδιώκονται απλώς μετά από πολλά χρόνια συμμετοχής στην λατρεία.

Σύμφωνα με τον ορισμό του κ. Dvorkin, ολοκληρωτική λατρεία είναι ένας ολοκληρωτικός οργανισμός, ο οποίος επιδιώκει κυρίως πολιτικά και οικονομικά οφέλη, καλύπτοντας τους πραγματικούς του σκοπούς με ψευδο-θρησκευτικά, ψευδο-πολιτιστικά και άλλα πονηρά συνθήματα. Πολλές ψυχολογικές λατρείες επίσης θεωρούνται ολοκληρωτικές λατρείες.  

Pravda (28.10.2003)/HRWF Int. (28.10.2003)-Website: http://www.hrwf.net/-Email: info@hrwf.net

 Πίσω